Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

...Oπισθοδρομικοί, κρατικοδίαιτοι, που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, ακόμα και σε επίπεδο γενικών γραμματέων...

 
Το ποιόν και η ιστορία του Γιάννη Στουρνάρα είναι γνωστά σε όλους. 
Το ότι επί των -λίγων- ημερών του στο υπουργείο Ανάπτυξης έγινε σπουδαία δουλειά, επίσης. 
Το γιατί δεν "χώρεσε" στην κυβέρνηση -δυστυχώς- δεν είναι γνωστό. 
Σε μια εξαιρετική συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, περιγράφει τι είδε στο διάστημα της κυβερνητικής του θητείας. 
Λέει χαρακτηριστικά : «Βρήκα μια φλόγα να σιγοκαίει. Ανθρώπους με μόρφωση, με όραμα, που θέλουν να γίνουν αλλαγές – αλλά φοβισμένους. Οπως επίσης βρήκα ανθρώπους οπισθοδρομικούς, κρατικοδίαιτους, που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, ακόμα και σε επίπεδο γενικών γραμματέων. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δεκαπέντε γενικούς γραμματείς – δεν είναι όλοι κατάλληλοι για τη θέση αυτή. Είναι πρόβλημα τόσο ως ικανότητα όσο και ως νοοτροπία. Αυτή η αρνητική πλευρά υπερισχύει στον δημόσιο τομέα μονάχα όταν η πολιτική ηγεσία δεν έχει τη βούληση να ενθαρρύνει και να βοηθήσει εκείνους που επιθυμούν τις αλλαγές. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ένα σύγχρονο Δημόσιο ασκεί τρία πράγματα: στρατηγική, εποπτεία και ρυθμίσεις. Για να γίνουν αυτά τα τρία χρειάζονται άνθρωποι υψηλού επιπέδου. Το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει τέτοιες μονάδες, αλλά διαθέτει και ανθρώπους που δεν χρειάζονται πια.

Θα πρέπει με μια διαδικασία που να έχει και κοινωνική διάσταση, να δούμε πού υπάρχουν θέσεις για τους ανθρώπους αυτούς. Διότι δεν χρειάζεται να βρίσκονται στην κεντρική διοίκηση όλοι. Πλέον απαιτούνται ολιγομελή σχήματα».

Εξηγεί επίσης πως με απλά οργανωτικά βήματα ξεμπλόκαρε διαδικασίες που είχαν "κολλήσει", φέρνοντας πολύτιμες επενδύσεις στη χώρα.

Διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στον Ηλία Μαγκλίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου