Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Δεν φθάνει να ευημερούν οι αριθμοί των αφίξεων...


... πρέπει να ευημερούν και τα ταμεία των ξενοδοχείων.


Με αυτό τον εύστοχο τρόπο ο Αντώνης Καμπουράκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ξ., περιέγραψε την σημερινή κατάσταση στην ομιλία του στην γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι " ...αυτό φαντάζει μακρινό όνειρο. Αισιοδοξία, ναι. Αυτοπεποίθηση, ναι. Αλλά προς Θεού, όταν υπάρχουν τράπεζες που στραγγαλίζουν, όταν υπάρχουν κοράκια που καραδοκούν, για να αρπάξουν τον ιδρώτα μας, όταν υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, και όταν η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεών μας, κρέμεται σε μια κλωστή, μέσα σε ένα ευρύτερο οικονομικό κλίμα αβεβαιότητας, τότε, δεν μπορούμε να μιλάμε για «χρυσές χρονιές». Ούτε να μεταδίδουμε μια καθησυχαστική εικόνα, πως «ο τουρισμός αντέχει». Ο τουρισμός για να αντέξει θέλει συμμάχους. Θέλει πρωτοβουλίες και συμπαράσταση, από την πλευρά της πολιτείας. Θέλει μέτρα, που να τονώνουν την τουριστική ανάπτυξη, και όχι να την αφυδατώνουν. +40% στον λογαριασμό της ΔΕΗ, το 2013, δεν είναι ένα τέτοιο μέτρο για παράδειγμα".


Στην εισαγωγή του ο Αντώνης Καμπουράκης είπε: "Θα ήθελα πραγματικά, αυτή η συνάντηση να γίνεται κάτω από καλύτερες συνθήκες, για την πατρίδα μας. Aλλά δυστυχώς ζούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, την παράταση της αβεβαιότητας, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και της εκκρεμότητας με την εκταμίευση της δόσης, που κάνει όλη την αγορά να βρίσκεται, σε μια νευρική αγωνία. Αντιπαραγωγική, και ξένη, με τον τουρισμό. Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος, αλλά θεωρώ σοφό το ρητό που λέει: «να εύχεσαι το καλύτερο, αλλά να προετοιμάζεσαι για το χειρότερο». Σε ένα τέτοιο περιβάλλον λοιπόν, η λέξη κλειδί είναι, η ενότητα. Διανύουμε δύσκολους καιρούς, και το όπλο μας είναι, η ενότητα του κλάδου, προκειμένου να περάσουμε αυτό το σκοτεινό τούνελ, και να ξαναβγούμε στο φως. Έκφραση της ενότητας αυτής, θεωρώ πως είναι, το να περιφρουρήσουμε με τις δράσεις μας, τις πρωτοβουλίες μας, και τις αποφάσεις μας, το τρίπτυχο: «Ομοσπονδία, Πρόεδρος, Μέλη». Ξεκινώ από το πρώτο, την Ομοσπονδία μας. Μπορεί ο ΣΕΤΕ να έχει ένα ρόλο, μπορεί το ΞΕΕ να έχει έναν άλλο ρόλο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ΠΟΞ, είναι ο συνδικαλιστικός φορέας των ξενοδόχων. Η ΠΟΞ είναι η φωνή μας, για τη μεγάλη λίστα των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουμε. Χρέος μας λοιπόν είναι, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την Ομοσπονδία μας, και να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε αυθεντικά, δυνατά και καθαρά, την καθημερινή αγωνία του Έλληνα ξενοδόχου. Διότι δεν φτάνει να ευημερούν οι αριθμοί των αφίξεων. Πρέπει να ευημερούν και τα ταμεία των ξενοδοχείων.  Για αυτό και η συστράτευση όλων μας, γύρω από έναν ισχυρό Πρόεδρο, τον Πρόεδρό μας, έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή την εποχή.
Όπως επίσης πρέπει, μεταξύ όλων των μελών, να υπάρχει κλαδική συνείδηση και αλληλεγγύη. Όταν κάποιος πέφτει, πρέπει να απλώνουμε το χέρι, να τον βοηθήσουμε να σηκωθεί, και όχι να επιχαίρουμε. Ισχυρή Ομοσπονδία λοιπόν και ισχυρός Πρόεδρος.
Και βέβαια ισχυρή Ομοσπονδία σημαίνει και εύρωστη Ομοσπονδία.
Όμως σημαίνει και Ομοσπονδία με Μέλη «ζωντανά», που να μπορούν να αναπνέουν και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους".

Αναφερόμενος στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι ξενοχοχειακές επιχειρήσεις ο πρόεδρος της ΕΞΡ έθεσε θέμα ταμειακών διευκολύνσεων στα μέλη, προτείνοντας: "Για αυτό και ένα ακόμη θέμα που θεωρώ σημαντικό, για όλα τα μέλη μας, είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες και οι διευκολύνσεις, που θα επιτρέψουν και σε όλους μας, να είμαστε ταμειακώς ενήμεροι, και στην Ομοσπονδία μας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να έχει τους πόρους που είναι απαραίτητοι, για να μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Ενότητα λοιπόν στη βάση αυτού του τρίπτυχου –Ομοσπονδία, Πρόεδρος, Μέλη– που σας περιέγραψα, προκειμένου να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα συμφέροντα του κλάδου, διεκδικώντας μια νέα αναπτυξιακή δυναμική, για την ελληνική ξενοδοχεία. Αυτή πρέπει να είναι η συλλογική απάντησή μας, στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, και δεν έχει νόημα να αναφερθώ τώρα σε αυτές, καθώς τις ζούμε όλοι καθημερινά και ακατάπαυστα".

Τέλος αναφερόμενος στην "εικόνα" της Ρόδου, είπε: "Για μας, η φετινή σαιζόν 2012 κλείνει με μείωση -7% στις αφίξεις, αλλά με μείωση -20% στους τζίρους μας, και με επιδείνωση λειτουργικών αποτελεσμάτων -30%. Με ζημίες, και με μεγάλες θυσίες. Με ειδικές προσφορές, με εκπτώσεις, και με τεράστιες πιέσεις για περαιτέρω μειώσεις τιμών. Έτσι αντέξαμε, όπως μας λένε, και έτσι γλυτώσαμε τα χειρότερα. Αυτή είναι η μοναδική, και πικρή αλήθεια. Και την ίδια στιγμή για την τοπική κοινωνία, εξακολουθούμε να είμαστε η αγελάδα που θεωρούν οι πάντες, πως μπορούν να αρμέγουν. Γι αυτό και λέω πως δεν χωρούν ωραιοποιήσεις, και πρέπει να δίνουμε την πραγματική διάσταση των προβλημάτων, αλλιώς θα είναι πολλοί αυτοί που θα πουν « α… αφού αυτοί αντέχουν, ας τους αρμέξουμε κι άλλο». Κάνουμε μεγάλες θυσίες. Και τις κάνουμε για τις επιχειρήσεις μας, για τον ελληνικό τουρισμό, για την απασχόληση, για την ίδια την Ελλάδα. Πλήρωσε και πληρώνει ο τουρισμός τα σπασμένα της υπόλοιπης οικονομίας, και της αρνητικής εικόνας της χώρας. Όλα αυτά όμως κινδυνεύουν να μην αναγνωριστούν, και να αφεθεί τελικά ο Έλληνας ξενοδόχος, να παλεύει μόνος του. Να παλεύει με τα προβλήματα ρευστότητας, που είναι τεράστια. Σε μία σαιζόν περάσαμε, από την πίστωση, στο απολύτως μετρητοίς. Οι συνεργάτες μας γονάτισαν, και εμείς περισσότερο από αυτούς. Η καθημερινότητά μας πλέον, είναι μόνο το πώς θα «κλείσουμε τρύπες», αντιμέτωποι με την πρωτοφανή υπερφορολόγηση, τα «χαράτσια» και την κλειστή στρόφιγγα, της χρηματοδότησης, από τις τράπεζες. Είναι λοιπόν τώρα, όλες οι δυνάμεις της ΠΟΞ, διοίκηση και μέλη, «μια γροθιά», να κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε, για να μην συνεχίσουμε να πληρώνουμε μόνο εμείς, το «μάρμαρο»".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου