Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Αντώνης Καμπουράκης: Εμπέδωση κλίματος ομαλότητας...


- ...Προκειμένου οι αισιόδοξες ενδείξεις, να μεταφραστούν σε αφίξεις και σε ζεστό χρήμα
- Άμεση η ανάγκη ρύθμισης των ξενοδοειακών δανείων
- Εύσημα στον Γιώργο Τσακίρη 
 
Άμεσα πρέπει να προχωρήσει η ρύθμιση των δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, σημειώνοντας ότι για ένα διάστημα τουλάχιστον 24 μηνών, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν μόνο τους τόκους.Ο πρόεδρος της ΕΞΡ, αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις της νέας τουριστικής χρονιάς, καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι " ...Υπάρχουν πράγματι, αισιόδοξες ενδείξειςγια τη φετινή σεζόν. Αυτό είναι θετικό, και ανεβάζει τη ψυχολογία. Ωστόσο είναι λάθος, μέσα σε αυτό το κλίμα υπεραισιοδοξίας, που διαμορφώνεται, να πανηγυρίζουμε, αντικρίζοντας δυσβάσταχτα χρέη, μηδενική ρευστότητα, απλήρωτους εργαζομένους. Είναι λάθος να ξεπερνάμε έτσι απλά, το ότι όλοι μας είμαστε αναγκασμένοι, να δίνουμε έναν τιτάνιο αγώνα, μέσα στην καθημερινότητά μας, για να τα βγάλουμε πέρα. Τα έξοδα «τρέχουν», και μας κάνουν κι εμάς να «τρέχουμε», για να προσπαθούμε μόνο, να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν θέλω να γίνω πιο περιγραφικός, για τις αντιξοότητες και τα προβλήματα. 
Τα ζείτε, τα ζω, τα ζούμε όλοι..."


Συνεχίζοντας ο κ. Καμπουράκης τόνισε: "Θα ήθελα να σημειώσω κάτι εξίσου σοβαρό, κατά τη γνώμη μου. Την τεράστια αξία που έχει, η διατήρηση και η εμπέδωση κλίματος ομαλότητας, και σταθερότητας στη χώρα. Προκειμένου οι αισιόδοξες ενδείξεις, να μεταφραστούν σε αφίξεις, και σε ζεστό χρήμα. Για τις επιχειρήσεις μας, τους εργαζομένους στον κλάδο, και φυσικά το κράτος, τη πατρίδα μας. Ο τουρισμός είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στις εντάσεις, και στις συγκρούσεις. Βλέπω και βλέπετε, τι συμβαίνει γύρω μας τις τελευταίες μέρες, με τις απεργίες, τις τρομοκρατικές προσπάθειες, μα και τις οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αυτά δεν είναι καλά σημάδια. Η Ελλάδα είναι κάτω από τον μεγεθυντικό φακό των παγκόσμιων Μέσων Ενημέρωσης, και το «φτέρνισμα»  αναμεταδίδεται σαν «πνευμονία». Σαν «φυματίωση». Πρέπει οι πάντες να βάλουν πλάτη, για να πάει καλά η σεζόν, διότι ο τουρισμός θα δώσει το μοναδικό φως, στο τούνελ της Ελληνικής Οικονομικής κρίσης. Θα το φωτίσει, και θα μας βγάλει από αυτό. Μόνο ο Τουρισμός και οι άνθρωποί του. Εμείς. Το είπαμε και πέρυσι, το επαναλαμβάνω και τώρα: Όχι πορείες, καταλήψεις, απεργίες, διαδηλώσεις, από Ιούνιο έως Οκτώβριο. Με τάξη. Ο τουρισμός σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι στον «αυτόματο». Για να το πω διαφορετικά, είναι πολύ σημαντικός για όλους, για να είναι στον αυτόματο".


Ακόμη αναφέρθηκε στην εικόνα της χώρας, υποστηρίζοντας: "Χρειάζεται έξυπνες πολιτικές πρωτοβουλίες, και επένδυση στην εικόνα της χώρας. Οι Ξενοδοχειακές Τουριστικές μας υποδομές αντέχουν. Η εικόνα της Ελλάδας μας θέλει ενίσχυση. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι παρατηρείται έμπρακτη κινητικότητα από πλευράς Κυβέρνησης και της αρμόδιας Υπουργού, της κ. Κεφαλογιάννη, για πολλά από τα θέματά μας. Για παράδειγμα, όλοι πλέον συμφωνούν πως η αύξησή του ΦΠΑ, ήταν μια απολύτως λάθος επιλογή. Χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος, αλλά και με μεγάλο κόστος στην πραγματική αγορά. Με ενίσχυση της φοροδιαφυγής. Με ύφεση. Συνεπώς, η παράταση του λάθους δεν εξυπηρετεί κανέναν, και τίποτα. Μόνον ζημιά κάνει. Άμεση διόρθωση του λάθους, πρέπει να είναι η απάντηση. Και εγώ θα έλεγα ότι προσδοκούμε να δούμε άμεσα τη μείωση του ΦΠΑ, κατά τρεις (3) μονάδες, σε όλο το τουριστικό πακέτο".

Και κατέληξε: "Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν  νομοθετικές παρεμβάσεις για μια σειρά από θέματα.        Η κινητικότητα και η δυναμική που παρατηρείται, ανεβάζει τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις μας. Ελπίζουμε σε απτά αποτελέσματα, για να μη δοκιμάσουμε ξανά την πικρή εμπειρία αυτών, που μας έταζαν νομοθετική ρύθμιση, για το περιβόητο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, και τελικά, και τίποτα δεν έκαναν, και νέες ορέξεις άνοιξαν… Το χειρότερο για τον τουρισμό είναι η αδράνεια. Η εσωστρέφεια και η μεμψιμοιρία. Πρέπει να κινηθούμε με αποφασιστικότητα μπροστά, να αλλάξουμε ταχύτητες, να αλλάξουμε δεδομένα, να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική. Σε αυτή την κατεύθυνση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και ο Πρόεδρός του, ο Γιώργος Τσακίρης, αποδεικνύουν νυχθημερόν ότι συμβάλλουν καθοριστικά, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν. 
Φίλε Γιώργο, σου αξίζουν συγχαρητήρια για τις προσπάθειές σου. Μπορεί να είναι μια τραγικά δύσκολη περίοδος, και να μην ακούς μπράβο. Αλλά είμαι βέβαιος ότι σύντομα, θα αισθάνεσαι υπερήφανος για το έργο σου, στην υπηρεσία των καταστατικών επιταγών του ΞΕΕ, και του συμφέροντος όλων μας. Άλλωστε, αυτό πάντα κάνουν οι μαχητές. Πετυχαίνουν στόχους. Μόνο οι ηττημένοι ψάχνουν για δικαιολογίες. Και ο τουρισμός δεν έχει ανάγκη από άλλες δικαιολογίες. Έχουμε το όραμα, τα πλεονεκτήματα, τους ανθρώπους, την αποφασιστικότητα, τις επιχειρήσεις μας, τα ξενοδοχεία μας, για να πάμε μπροστά".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου