Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Χάθηκε ο Απρίλιος, ενώ η Τουρκία "τρέχει" ήδη με + 22,52% στο τρίμηνο !!!


- Πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες άνοιξαν φέτος ένα μήνα αργότερα...
- Αποκαλυπτικά τα στατιστικά του ΣΕΤΕ
- Δείτε τα στατιστικά της Τουρκίας 

Φθάνοντας στα μέσα Μαϊου είναι σκόπιμο να προσπαθήσουμε να δούμε κάποια δεδομένα με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό μάτι:
1. Οι κρατήσεις εξελίσσονται ομαλά και αν συγκριθούν με το περυσινό διάστημα που ήμασταν στο απόλυτο μηδέν, τότε πρέπει να είμαστε τρισευτυχισμένοι
2. Οι πληρότητές μας στους μήνες αιχμής θα είναι +100%
3. Ο Απρίλιος χάθηκε, ενώ πολλές μεγάλες αλυσίδες ανοίγουν ένα μήνα αργότερα σε σχέση με πέρυσι. Η περαιτέρω σμίκρυνση της σαιζόν, είναι ότι χειρότερο θα περίμενε κανείς. Ενδεικτικά στη Ρόδο τον Απρίλιο οι επιβάτες εξωτερικού εμφάνισαν μείωση 29% και οι πτήσεις αεροσκαφών 35%.
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ οι αφίξεις στα κυριότερα ελληνικά αεροδρόμια στο πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν μειωμένες κατά 6,63%, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία στο ίδιο διάστημα εμφανίζει αύξηση 22,52% !!!
Όσο δε για τη "μεγάλη έξοδο" του Πάσχα, καλό θα ήταν όσοι το υποστηρίζουν να κοιτάξουν στοιχεία διανυκτερεύσεων και ΚΥΡΙΩΣ ΤΙΜΕΣ, αφού έχουν φτάσει τα ξενοδοχεία να πουλάνε στην λιανική σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που πουλάνε στους πράκτορες...
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Γιάννης Μισθός, γενικός διευθυντής του AMATHUS στη Ρόδο "Αν θέλουμε ως προορισμός να πετύχουμε κατά ελάχιστο τους στόχους,  όχι πια της επιμήκυνσης της σαιζόν, αλλά της διατήρησης αυτής τουλάχιστον στο 7μηνο πρέπει να υπάρξουν κοινές δράσεις με τους φορείς και την Κυβέρνηση με άμεση πρωτοβουλία και παρέμβαση, ώστε με την παραχώρηση σε ιδιώτες των αεροδρομίων να υπάρξει δεσμευτικός όρος για την μείωση των τελών στο ελάχιστο (τουλάχιστον 60-70%) τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο  και από τα μέσα Οκτωβρίου και Νοέμβριο".

Και συνεχίζει: "Ίσως με αυτόν τον τρόπο καταφέρουμε να προσελκύσουμε πτήσεις και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και προσέλκυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (συνεδριακό, γκολφ, θρησκευτικό , αθλητικό, κ.λπ.) να υπάρξει ανταπόκριση από τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τις περιόδους αυτές την Αίγυπτο , την Τυνησία , το Μαρόκο , τα Κανάρια και την Τουρκία (Αντάλεια) . Δεν έχουμε να κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο παρά να δούμε τι κάνουν αυτοί και έχουν κόσμο τις περιόδους αυτές".

Και καταλήγει με μία τόσο κοινή, μα τόσο αληθινή δυστυχώς παρατήρηση: "Το σίγουρο είναι ότι δεν προετοιμάζονται για την υποδοχή της τουριστικής σαιζόν τον Μάιο , ούτε οι παραλίες τους λειτουργούν από τα μέσα Μαίου και μετά".





Όσον αφορά στις εξελίξεις στον τουρκικό τουρισμόστο πρώτο τρίμηνο του 2013 αφίχθησαν 4,2 εκ. τουρίστες, έναντι 3,4 εκ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Οι Γερμανοί ήταν "πρωταθλητές" με μερίδιο13,32% (561 255)  και ακολούθησαν οι Γεωργιανοί με  7,89% (332 491), οι Σύριοι με 7,55% (318 108, είναι και κάποιοι πρόσφυγες βέβαια), οι Βούλγαροι, οι Ιρανοί, οι Ρώσοι, οι Ελληνες, οι Άγγλοι, οι Αζέροι και οι Ιρακινοί.

Ειδικά τον Μάρτη δε οι αφίξεις στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση με τον Μάρτη του 2012.

Οι πόλεις και οι πύλες εισόδου στο τρίμηνο ήταν οι εξής:
1- İSTANBUL  %47,20  (1 989 315)
2- ANTALYA  %13,94  (587 400)
3- EDİRNE  %11,03  (464 642)
4- ARTVİN  %8,17  (344 360)
5- HATAY  %2,78  (117 139)






































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου