Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Κινητικότητα στα αεροπορικά στις Κυκλάδες

Έκτακτη συνάντηση για αεροπορικά θέματα των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας του Νομού Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Διοικητή της ΥΠΑ, κ. Δημητρίου Κούκη, του Υποδιοικητή της ΥΠΑ, κ. Γρηγορίου Νανίδη καθώς και τεχνικού κλιμακίου της ΥΠΑ, του Διευθυντή Διοίκησης και Υπηρεσιών Εδάφους της Aegean, κ. Ιωσήφ Μαστοραντωνάκη, του Υπεύθυνου Πτητικών Θεμάτων της Olympic Air, κ. Αθανασίου Μάρκου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γεώργιου Πουσσαίου, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης και Προέδρου του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννη Δεκαβάλλα και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννη Ρούσσου. Από πλευράς των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη της βελτίωσης των υποδομών των αεροδρομίων του Νομού, υποδομές οι οποίες δημιουργούν έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες περιοχές, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις γραμμές δημοσίου συμφέροντος. 
 Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τον κ. Μάρκου πλήρες και τεκμηριωμένο σχέδιο της Olympic Air για τη συνέχιση των απαιτούμενων ενεργειών στα αεροδρόμια Μήλου, Νάξου, Πάρου και Σύρου, στα οποία εκτελούνται δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας με στόχο είτε την αύξηση θέσεων στα αεροπλάνα Dash 8 (37 θέσεων) ή την υποδοχή μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροσκαφών Q400 (78 θέσεων).
Πέραν των όσων ενεργειών έχουν δρομολογηθεί από πλευράς ΥΠΑ και αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης ανά αεροδρόμιο έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια σαφέστερη εικόνα, ο Διοικητής της ΥΠΑ, κ. Κούκης εξέφρασε τη βούληση της υπηρεσίας να προβεί σε άμεση ενημέρωση των φορέων για να συντονιστούν από κοινού περαιτέρω ενέργειες.

Από πλευράς φορέων εκφράστηκε η πρόθεση και ετοιμότητα της με κάθε τρόπου υποστήριξης των παραπάνω ενεργειών ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Επίσης παροτρύνουν και στηρίζουν την αλλαγή της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και Οlympic Air ώστε να δηλωθεί ως εναλλακτικό μέσο το αεροσκάφος Q400 (78 θέσεων).
Μόλις ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες, το προκύπτων αποτέλεσμα θα είναι η άμεση δρομολόγηση του Q400 στο αεροδρόμιο της Σύρου, με αρχικά λιγότερους επιβάτες μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες βελτίωσης για να αυξηθούν οι θέσεις.
Για τη Σύρο ζητήθηκε επιπλέον η ασφαλτόστρωση του υπάρχοντος αεροδιάδρομου μέχρι τα 1200 μέτρα. Τελικός στόχος των παραπάνω ενεργειών είναι το Q400 να μπορεί να προσγειώνεται σε όλα τα αεροδρόμια δημόσιας υπηρεσίας του Νομού.
Το μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτείται καθώς και οι ιδιαιτερότητες του κάθε αεροδρομίου θα καθορίσουν τη χρονική σειρά δρομολόγησης του συγκεκριμένου αεροσκάφους στα εκάστοτε αεροδρόμια.
 Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Πουσσαίος ζήτησε να ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση με θέμα τα ελικοδρόμια των Κυκλάδων και τις διαδικασίες αδειοδότησης του Νομού.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεννόησης του Βουλευτού Κυκλάδων, κ. Παναγιώτη Ρήγα με τον Διοικητή της ΥΠΑ, κ. Κούκη. Ο κ. Ρήγας ανέλαβε το συντονισμό των ενεργειών για την επιτάχυνση των διαδικασιών όπου απαιτείται από πλευράς της Πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου