Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Γ.Σ. Ξ.Ε.Ε.: Πολύς κόσμος, πολλά παραλειπόμενα και πολλά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες!!!


- Εδώ η έρευνα του ΙΤΕΠ
- Χαιρετισμός του πρωθυπουργού στην Γενική Συνέλευση
- Διαβάστε τα παραλειπόμενα στις επόμενες αναρτήσεις


Πολλά και σημαντικά έγιναν χθες στην 3η ετήσια Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. 
Και επειδή εμείς δεν μασάμε τα λόγια μας, θα σας αποκρυπτογραφήσουμε αρκετά, θα σας γράψουμε περισσότερα και θα αναδείξουμε όσα έγιναν, τα οποία μέχρι στιγμής, ίσως λόγω ημέρας, δεν έχουν καν αναφερθεί. 
Το κορυφαία βέβαια ήταν οι πολύ υψηλοί τόνοι του Γιώργου Τσακίρη και η απόλυτη "σύμπνοια" της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Όπως μάλιστα παρατήρησε παλαιός και έμπειρος τουριστικός παράγοντας, που διακρίνεται για τη νηφάλια στάση του απέναντι στα πράγματα, "ο ένας έκοβε και η άλλη έραβε". Αυτή δε η σύμπνοια έστειλε πολλά μηνύματα που σε άλλους άρεσαν και άλλους προβλημάτισαν. 
Η "έκπληξη" της βραδιάς είχε προγραμματιστεί να είναι η παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τελικά δεν τα κατάφερε και απέστειλε χαιρετισμό.
Ας ξεκινήσουμε με τα τυπικά: Με τη συμμετοχή πλέον των 1.300 ξενοδόχων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo η 3η Γενική Συνέλευση των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Πρόκειται για την κορυφαία ετήσια συγκέντρωση των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και camping της Ελλάδος. Στην 3η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ στην ομιλία της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας για τον τουρισμό το 2014, πραγματοποιώντας απολογισμό της δράσης του υπουργείου το περυσινό οικονομικό έτος.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας του τόνισε ότι το 2013 ο τουρισμός απέδειξε ότι αποτελεί την σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας και συγχρόνως τον κύριο αιμοδότη της απασχόλησης. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της έρευνας συνόρων της ΤτΕ για το 2013 τα στοιχεία της οποίας επεξεργάζεται το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού (ΚΤΕΤ), που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΞΕΕ, όταν τα νούμερα οριστικοποιηθούν θα δείξουν περίπου 11,9 δις άμεσα έσοδα και περίπου 17,9 εκατ. επισκέπτες. Ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι για το 2014, τα μηνύματα από τις βασικές αγορές προέλευσης των επισκεπτών της Ελλάδας, υπό την πάγια προϋπόθεση της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας και συγχρόνως της καλής εικόνας της χώρας μας, δείχνουν, πως η χώρα δύναται επιτύχει περαιτέρω αυξητικές τάσεις. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ παρουσίασε 5 κεντρικούς άξονες παρεμβάσεων πρώτης γραμμής που μπορούν να δώσουν ώθηση και δυναμική στον ελληνικό τουρισμό και στην ελληνική ξενοδοχία κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός «Οδικού Χάρτη» για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια. 
Αυτοί είναι : 
Άξονας 1ος: Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με νέες θεματικές και προσοδοφόρες μορφές τουρισμού. 
Άξονας 2ος: Αναβάθμιση των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών. 
Άξονας 3ος: Στήριξη των Ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων. 
Άξονας 4ος: Προσδιορισμός μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης. 
Άξονας 5ος: Επένδυση πόρων στην Εθνική Τουριστική Προβολή. 

Ακολούθως ο κ. Τσακίρης ανέλυσε του στρατηγικούς άξονες της νέας θητείας του στην προεδρία του Δ.Σ. του ΞΕΕ, ενώ οι αντιπρόεδροι του Επιμελητηρίου Ανδρέας Φιορεντίνος και Αλέξανδρος Βασιλικός παρουσίασαν τον απολογισμό των δράσεων του Επιμελητηρίου. Επίσης ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων Ανδρέας Μεταξάς σκιαγράφησε του στόχους και τους άξονες δράσεις του Ινστιτούτου τα προσεχή έτη, παρουσιάζοντας ένα απολογισμό και τις επιδόσεις του Ελληνικού τουρισμού το 2013. 

Ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού

Στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Γιώργος Τσακίρης, ο πρωθυπουργός σημείωσε:
"Ο Τουρισμός είναι μια από τις δύο-τρείς «ατμομηχανές» της οικονομίας μας. 
Οι άλλες είναι η Ναυτιλία και ο Κατασκευαστικός τομέας.  
Βέβαια με το νέο μοντέλο ανταγωνιστικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας που υιοθετούμε, θα αναδειχθούν κι άλλοι τομείς με σημαντικές αναπτυξιακές επιδόσεις.  
Αλλά ο Τουρισμός θα παραμείνει στον πρώτη γραμμή και στο μέλλον, με  έμφαση πλέον: στην ποιοτική αναβάθμισή του, στις συνέργειες που μπορεί να έχει με άλλους τομείς και στην αναζήτηση εναλλακτικών αγορών. Και κάτι ακόμα στο σημείο αυτό: Ο Τουρισμός είναι ο πρώτος τομέας της Οικονομίας μας που έδωσε το σήμα για την ανάκαμψη. Είναι η πρώτη «ατμομηχανή», να το πω έτσι, που «πήρε μπρός» κι άρχισε να τραβά ολόκληρη την Οικονομία μας από μια οδυνηρή ύφεση που κράτησε έξη χρόνια. Τώρα φαίνεται ότι σιγά-σιγά ακολουθούν κι άλλοι τομείς, γιατί ο Τουρισμός έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα οριζόντια παντού, σε όλες τις διαστάσεις της οικονομικής δραστηριότητας.
Το 2013 ήταν, λοιπόν, μια χρονιά ρεκόρ για τον Ελληνικό τουρισμό.  
Με εφαλτήριο την περασμένη χρονιά, το 2014 μπορεί να γίνει έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Πέρσι σπάσαμε κάθε ρεκόρ. Φέτος μπορούμε να πάμε ακόμα πιο πάνω…  
Θα ήθελα να υπογραμμίσω τρία πράγματα που ήδη αλλάξαμε και ήδη απέδωσαν:
--Την εμφανή ριζική βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας στο εξωτερικό

--Την σταθεροποίηση της χώρας μας στο εσωτερικό.
--Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων τουριστικών οργανισμών και των κλαδικών μέσων ενημέρωσης προς τη χώρα μας.
Και τα τρία πρέπει να τα διαφυλάξουμε στο εξής με κάθε τρόπο.  
Άλλωστε, η Ελλάδα, έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους...  
Ως χώρα με τουριστική παράδοση, θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε τη δυναμική και την σημασία του τουρισμού για ολόκληρη την Ευρώπη.  
Το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας μετατοπίζεται στην Ασία, ενώ αυξανόμενη είναι η οικονομική επιρροή της Ρωσίας, αλλά και χωρών της Λατινικής Αμερικής. Και να μη ξεχνάμε, βέβαια, την Κίνα που αναπτύσσεται συνεχώς και έχει μπει δυναμικά στην διεθνή τουριστική αγορά. Ζούμε, λοιπόν, σε μία πολιτική και οικονομική συγκυρία, που τα πάντα αλλάζουν στον κόσμο. Ολόκληρη η Ευρώπη και πολύ περισσότερο η Ελλάδα, πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Εμείς έχουμε να αλλάξουμε ακόμα πολλά μέσα στη χώρα. Αλλά το πιο δύσκολο τμήμα της διαδρομής το έχουμε ξεπεράσει.  
Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν ασφαλώς, αλλά θα γίνονται πλέον σε συνθήκες ανάκαμψης, όχι μέσα στο τέλμα της ύφεσης, όπως συνέβαινε ως τώρα…  
Ο Τουρισμός θα ωφεληθεί σε πρώτη φάση τα περισσότερα και θα ωφελήσει τη χώρα περισσότερο. Κι αυτό βέβαια, βρίσκεται εξαρτάται από σας, από τη συνεργασία σας με την κυβέρνηση - που να τη θεωρείται δεδομένη - και από τις προσπάθειες όλων μας
να μεταρρυθμίσουμε στη χώρα μας τα πάντα

και να τη βγάλουμε από την κρίση οριστικά.


Έρευνα 

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της Έρευνας του ΙΤΕΠ και του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού, του ΚΤΕΤ, για τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και τον ελληνικό τουρισμό το 2013. Σύμφωνα με αυτά το 2013 αποτέλεσε χρονιά θεαματικής ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού. Όλες οι βασικές τουριστικές μεταβλητές κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,4%, οι διανυκτερεύσεις κατά 14,5% και οι εισπράξεις κατά 18,1%. Τα τουριστικά έσοδα έφθασαν τα 11,9 δις ευρώ και οι αφίξεις τα 17,9 εκατομμύρια επισκέπτες. Η Ευρώπη παραμένει η κύρια πηγή προέλευσης τουριστών στην Ελλάδα με ποσοστό 88%. Το μερίδιο όμως της Ευρώπης το 2013 σημείωσε μικρή μείωση σε σχέση με το 2012, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν τα μερίδια της Ασίας και της Αμερικής. Οι αφίξεις από την Κίνα αυξήθηκαν πάνω από 160%, από τη Ρωσία κατά 54% και από την Τουρκία κατά 35%. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι Γερμανοί τουρίστες εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική τουριστική αγορά με δεύτερους του Βρετανούς τουρίστες. Τα μερίδιά τους όμως σημειώνουν πτώση σε σχέση με το 2012. Αντίθετα αύξηση παρουσιάζουν τα μερίδια των Ρώσων και Γάλλων τουριστών. Η συνολική δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 661 ευρώ, αυξημένη κατά 7,3% σε σχέση με το 2012. Σε σχέση με τις κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες, η Ελλάδα σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις, με την Τουρκία και την Πορτογαλία να ακολουθούν. Τέλος, το ξενοδοχειακό δυναμικό έχει αυξηθεί κατά 23% περίπου από το 2000 μέχρι σήμερα. Την περίοδο 2009-2013 άνοιξαν 914 νέα ξενοδοχεία, το 73% των οποίων εντάσσεται στις 3 υψηλότερες κατηγορίες.

4 σχόλια:

  1. Ρωτήθηκε και μήπως απαντήθηκε αν είναι οι μικροξενοδόχοι ιδίως έμποροι, αν έχουν εμπορική ιδιότητα; Γιατί όποιον και αν ρωτάμε κάνει ότι δεν ακούει! (ΞΕΕ συμπεριλαμβανομένου).Εσείς -που όντως δεν μασάτε τα λόγια σας - μήπως μπορείτε να μας δώσετε μια απάντηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι αλλα αν μας δωσετε περισσοτερα στοιχεια θα το ψαξουμε και θα εχετ απαντηση

      Διαγραφή
  2. Εμείς οι μκροξενοδόχοι (κάτω από 7 δωμάτια) δεν είχαμε ΤΕΒΕ, μας βάλανε υποχρεωτικά! Ενώ είμαστε αυτοαπασχολούμενοι οι περισσότεροι (οι οικογένειές μας) και είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών δεν έχουμε δυνατότητα (αφού θεωρούμαστε έμποροι) υπαγωγής μας στο Ν. Κατσέλη, δεν μπορούμε να υπαχθούμε στο άρθρο 99 (γιατί αφορά επιχειρήσεις με 20 άτομα προσωπικό και πάνω) και μας στέλνουν υποχρεωτικά στην πτώχευση, χωρίς δυνατότητα μιας ευκαιρίας ανασυγκρότησης! Δηλαδή κλείστε και φύγετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κουβέντα απο παντού για την υπερφορολόγηση και για το αντισυνταγματικό χαράτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή