Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΙΤΒ 2014: Ξεκινήσαμε καλά!!!


- Σημαντική άνοδος για τον τουρισμό από Γερμανία - ανησυχία για τη Ρώσικη αγορά 
- GFK: 4,4 δισ ευρώ έχουν ήδη καταβάλλει οι Γερμανοί για τις διακοπές τους!!!
-+52% η αύξηση σε σχέση με πέρυσι μέχρι σήμερα 
- Δυναμική συμμετοχή από το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ που είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό που δίνει το "παρών"

Τους 2,5 εκατ. Γερμανούς τουρίστες "βλέπει" μετά από αρκετά χρόνια ο ελληνικός τουρισμός για το 2014. 
Όλα τα μηνύματα από την Διεθνή Εκθεση τουρισμού του Βερολίνου ITB, που σήμερα ξεκίνησε επισήμως, βάσει των στοιχείων από τις προκρατήσεις, δείχνουν αύξηση άνω του 10% για την φετινή τουριστική περίοδο. 
Στην Κρήτη η περυσινή μεγάλη άνοδος κατά 18% (3.340.000 αφίξεις) αναμένεται να συνεχιστεί το 2014 με αύξηση 10%, με τις αφίξεις των Γερμανών τουριστών να αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500.000. Όπως επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιωνή "στόχος μας πλέον είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στους μήνες του φθινόπωρου και της Άνοιξης. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει δεσμεύσει για την φετινή τουριστική περίοδο 10 εκατ. Ευρώ για την συντήρηση των υποδομών του νησιού". 
Καλύτερα από πέρυσι αναμένεται να κινηθεί η γερμανική αγορά και προς την Ρόδο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ροδιακού Οργανισμού Τουρισμού Χαράλαμπο Παλογιαννίδη, ο οποίος, με τη σειρά του τονίζει  ότι η σημαντική αύξηση των προκρατήσεων στον τουρισμό έχει να κάνει και με την επιδίωξη των μεγαλων τουριστικών οργανισμών να γεμίσουν τα ξενοδοχεία με την έκπτωση που ισχύει για τις κρατήσεις που γίνονται τον χειμώνα. Ο ίδιος εκφράζει φόβους για την επίπτωση στον ελληνικό τουρισμό από την ρωσοουκρανική κρίση, καθώς η μεγάλη υποτίμηση του ρουβλίου κάνει ακριβό τον ελληνικό προορισμό. Σημειώνεται ότι το 2013 μόνο η Ρόδος δέχτηκε περι τους 280.000 Ρώσους τουρίστες και 25.000 Ουκρανούς. 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σαντορίνη με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων του νησιού Μανώλη Καραμολέγκο να κάνει λόγο για αύξηση κάτα 20% των προκρατήσεων από την Μεγάλη Βρετανία (λόγω των δύο νέων πτήσεων εβδομαδιαίως που έχει καθιερώσει η British Airways) και 40% απο την Αυστρία. 

Σκανδιναβία, Γαλλία και Αυστρία αναμένεται να κινηθούν με διψήφιο ποσοστό ανόδου προς την Νάξο, με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων του νησιού Ιωάννη Μαργαρίτη να προσδοκά αύξηση των ποσοστών στις αφίξεις τουριστών και απο την Γερμανία. 
Στην ΙΤΒ στο Βερολίνο, συμμετέχουν φέτος 10.150 εκθέτες από 189 χώρες και οι πρώτες έρευνες που άρχισαν να βγαίνουν προδιαγράφουν μία πολύ καλή χρονιά για τη γερμανική τουριστική αγορά. 
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014 σύμφωνα με την GfK, οι Γερμανοί είχαν ήδη καταβάλει στα γραφεία ταξιδίων, για τις θερινές διακοπές τους (Μάιο-Οκτώβριο 2014), το ποσό των 4,4 δισ. Ευρώ.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, η αύξηση ανέρχεται σε 345 εκατ. Ευρώ, δηλαδή ποσοστιαία αύξηση 8%. Αύξηση σημείωσαν επίσης και οι πωλήσεις ταξιδίων μέσω του διαδικτύου, της τάξης του 11%.
Για την Ελλάδα είναι  καθολική η παραδοχή ότι θα πρωταγωνιστεί στις πρώτες αναφορές για τις εξελίξεις του 2014 και στις συζητήσεις που γίνονται στην ITB.
Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του ινστιτούτου ερευνών GfK, τονίζεται ότι οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις προτίμησης των Γερμανών. Η Ελλάδα ήδη από το προηγούμενο έτος, ανέκαμψε από την ύφεση του 2012. Τα δε μέχρι τώρα στοιχεία προδικάζουν για το τρέχον έτος ένα “λαμπρό comeback”, έκφραση που αναπαράγεται και αναμεταδίδεται στην πλειονότητα των γερμανικών και διεθνών media.
Η αύξηση των πωλήσεων για ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τα ταξιδιωτικά γραφεία, σύμφωνα με την GfK, ανέρχεται σχεδόν σε 52 %.
Επομένως, η Ελλάδα επανέρχεται, όσον αφορά τις πωλήσεις στα ταξιδιωτικά γραφεία την τρίτη θέση μετά την Ισπανία και την Τουρκία. Η εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι ότι διανύουμε μία χρονιά κατά την οποία ο κύριος όγκος των κρατήσεων πραγματοποιείται αρκετά νωρίς - εξ’ ου και οι παραινέσεις των tour operators να μην καθυστερήσουν να κάνουν κρατήσεις όσοι Γερμανοί θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα - και πως το ποσοστό αύξησης που μπορεί να δούμε στο κλείσιμο της περιόδου για Ελλάδα, υπό την προυπόθεση ότι δεν θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις στη χώρα ή στον διεθνή περίγυρο, θα είναι γύρω στο 10%.
Σε πραγματικούς αριθμούς, αυτό σημαίνει περίπου 230.000 περισσότερους τουρίστες. Σύμφωνα με την άλλη μεγάλη έρευνα, του ινστιτούτου Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen e.V. (FUR), οι Γερμανοί σε ποσοστό 52 % κρίνουν, ότι είναι οικονομικά σε θέση να πραγματοποιήσουν το 2014, ταξίδια αναψυχής, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο 59 % διαθέτει και τον απαιτούμενο χρόνο . Ο δείκτης επιθυμίας διακοπών βρίσκεται στο υψηλό επίπεδο του προηγούμενου έτους (53%). Μόνο το ένα πέμπτο των Γερμανών δεν έχει χρήματα, ή χρόνο ή ακόμα καμία επιθυμία για διακοπές . Εξετάζοντας όλους τους δείκτες μαζί, τότε προκύπτει, ότι ένα ταξίδι διακοπών το 2014 είναι βέβαιο για το 36 % του πληθυσμού, καθόσον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, χρήματα, διαθέσιμος χρόνος και επιθυμία για ταξίδια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα. Ο αριθμός, επομένως των δυνητικών τουριστών παραμένει το 2014 σε υψηλό επίπεδο.
Η δε προοπτική ανάπτυξης στον τουριστικό κλάδο, προέρχεται από τον αριθμό των ταξιδιών και των αντίστοιχων ταξιδιωτικών δαπανών: Ποσοστό 25% (προηγούμενο έτος: 24%) των Γερμανών θέλει να πραγματοποιήσει το 2014 περισσότερα ταξίδια από το προηγούμενο έτος και ποσοστό 17% λιγότερα. Ταυτόχρονα οι Γερμανοί σε ποσοστό 30% (προηγούμενο έτος: 28%) είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τα ταξίδια, ενώ ποσοστό 18% προγραμματίζει να δαπανήσει λιγότερα χρήματα.
 
Δήλωση Κεφαλογιάννη στη Δημόσια Τηλεόραση

«Τα μηνύματα για την Ελλάδα το 2014 είναι ενθαρρυντικά. Δείχνουν ότι μετά το 2013 που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, το 2014 μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Έχουμε μεγάλη υποστήριξη από τη γερμανική αγορά που είναι άλλωστε η πρώτη και μεγαλύτερη για την Ελλάδα. Βλέπουμε ότι πάμε για μια πολύ μεγάλη αύξηση στη χώρα μας φέτος και δουλεύουμε για να έχουμε ανάπτυξη του τουρισμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Το 2014 θα είναι καθοριστική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος θα συμβάλλει σημαντικά και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Eστιάζουμε στο ότι η Ελλάδα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, για αυτό και επενδύουμε πολύ στο ανθρώπινο δυναμικό, την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Συνεργαζόμαστε και με τη Γερμανία για να το πετύχουμε αυτό. Είναι επίσης σημαντικό να προωθήσουμε και να προβάλλουμε αυτό που λέμε, η «μυστική Ελλάδα», όλους τους προορισμούς της χώρας μας που είναι λιγότερο γνωστοί στο εξωτερικό, οι οποίοι όμως έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Επενδύουμε και στις ειδικές μορφές τουρισμού. Πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει ακόμα περισσότερους επισκέπτες που θα έρθουν στην Ελλάδα για αυτές τις μορφές τουρισμού. Να τονίσω ότι όταν επανασυστήθηκε το υπουργείο τουρισμού ήταν οι συνθήκες δύσκολες. Η τουριστική εικόνα της Ελλάδας είχε πληγεί. Με στοχευμένες κινήσεις καταφέραμε και αλλάξαμε αυτήν την αρνητική εικόνα. Υπάρχει πλέον μια πολύ θετική ανταπόκριση των Γερμανών σε ότι αφορά την Ελλάδα και σίγουρα μία έμπρακτη στήριξη. Το να έρθουν φέτος στη χώρα μας ακόμα περισσότεροι Γερμανοί είναι για μας μία ψήφος εμπιστοσύνης. Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία».

Ελληνογερμανική συμφωνία για Τουρισμό Υγείας

Συμφωνία για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας για άτομα που χρήζουν περίθαλψης καθώς και αυτά της τρίτης ηλικίας, υπέγραψαν σήμερα η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη με το γερμανό υφυπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας και εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Joachim Fuchtel, στο πλαίσιο της συμμέτοχης της Ελλάδας στην ΙΤΒ Βerlin. Όπως τονίζεται στη συμφωνία, η συνεργασία αυτή πρόκειται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς και θα προσφέρει δυνατότητες απασχόλησης εκτός τουριστικής σεζόν. Το πρόγραμμα, που αφορά τη συνεργασία στον ιατρικό τουρισμό, θα ξεκινήσει τον Μάρτιο στη Ρόδο. Για τη συγκεκριμένη συμφωνία η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε ότι το υπουργείο Τουρισμού θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διευκόλυνση των ατόμων αυτών στην πρόσβαση τους στις ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές υποδομές. Κατά τη συνάντηση της κυρίας Κεφαλογιάννη με τον κ. Fuchtel συζητήθηκαν ακόμη θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ειδικότερα συζητήθηκε η σύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η αναβάθμιση του πετυχημένου θεσμού της μαθητείας στο πρότυπο του διττού συστήματος (dual system). Η υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία, με τη συνδρομή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών- είπε η υπουργός Τουρισμού- είναι η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία των δυο χωρών στην περαιτέρω ανάπτυξη του «τουρισμού φύσης» καθώς η χώρα μας διαθέτει στον επισκέπτη της, μια σειρά από διαφορετικά πανέμορφα τοπία, πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και πολλές προστατευόμενες περιοχές. Τέλος κοινή ήταν η διαπίστωση ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση της συνεργασίας των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Παρών στη συνάντηση ήταν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου