Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Γ.Σ. ΣΕΤΕ: Τα ξεκάθαρα μηνύματα του πρωθυπουργού, η ομιλία Κεφαλογιάννη...


...τα ζητούμενα του τουριστικού κόσμου και το νέο διοικητικό συμβούλιο!!!

- Μισό δισ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη εξαετία 
- Προ των πυλών - με ρυθμούς ανάλογους της δημοσιονομικής πορείας της χώρας- οι φορολογικές ελαφρύνσεις 
- 50% αύξηση αφίξεων και 30% εσόδων σε δέκα χρόνια 

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να στηρίζει παντοιοτρόπως τον Τουρισμό, παρουσία του μισού υπουργικού συμβουλίου, την Όλγα Κεφαλογιάννη να πραγματοποιεί μια μεστή ομιλία και τον επανεκλεγέντα Ανδρέα Ανδρεάδη, να συνοψίζει τα ζητούμενα για τον τουριστικό κλάδο, αλλά και να καταδεικνύει εμφατικά, όσα μπορεί να περιμένει η ελληνική οικονομία και κοινωνία, από τον Τουρισμό, έκλεισε με επτυχία η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, στην οποία ανανεώθηκε και το διοικητικό συμβούλιο.
Πάμε με τη σειρά και ας ξεκινήσουμε από την πολύ σημαντική ομιλία του πρωθυπουργού. 
Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε "Προσωπικά ενοχλημένος" από την υψηλή φορολόγηση που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτα υψηλό" το επίπεδο φορολόγησης σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.
Επιπροσθέτως, προανήγγειλε  πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση της φορολογίας στον κλάδο του τουρισμού κατά την επόμενη τετραετία, φέροντας ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ακόμη σήκωσε ψηλά τους στόχους του Τουρισμού, τονίζοντας ότι βάσει των μελετών που υπάρχουν, υπάρχει η δυνατότητα για 50% αύξηση των αφίξεων και 30% των εσόδων στην επόμενη 10ετία. Δεσμεύθηκε για επενδύσεις ύψους μισού δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 6 χρόνια στον τουρισμό μέσω του ΕΣΠΑ, με αντίστοιχα 3 δισ. ευρώ επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στις μαρίνες, για τις οποίες, όπως είπε, από τις 32 μαρίνες που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, "θα ξεπεράσουμε σύντομα τις 70 και στα επόμενα 10 χρόνια τις 100» αλλά και σε νέες αεροπορικές συνδέσεις με σημαντικές τουριστικές αγορές (π.χ. Κίνα) και στην επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης visa".


Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σχέδιο για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, θα κινηθεί στους εξής κύριους άξονες: Χωροταξικό σχεδιασμό, δασολόγιο, χάραξη αιγιαλού. “Είναι μεταρρυθμίσεις που είχαν στοιχειώσει την Ελλαδα για δεκαετίες και τώρα τις προχωρούμε”, είπε. Παράλληλα επεσήμανε ότι προωθούναι οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας Αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων ξεκινώντας από την Αθήνα. Έκανε λόγο επίσης για 13 δράσεις που προωθούνται μεταξύ των οποίων, αλλαγή κατεύθυνσης της εμπορικής στρατηγικής, ανάπτυξη ποιοτικών υποδομών και αύξηση επενδύσεων, ενίσχυση της κρουαζιέρας, αύξηση των μαρίνων, διευκόλυνση χορήγησης βίζας, μείωση των τελών των αεροδρομίων. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως προϋπόθεση για την αναβάθμιση του τουρισμού είναι η σταθερότητα και «πάνω από όλα η σοβαρότητα. Όχι συνεχώς οργισμένες καταγγελίες που θυμίζουν μαθητικά 15μελή». «Μερικοί μπορεί να μη θέλουν να ενηλικιωθούν. Η χώρα όμως τους αφήνει πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχόλια που όπως ερμηνεύθηκε, παραπέμπουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευχαρίστησε θερμά την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη “που ανταποκρίνεται πλήρως και με επιτυχία στα καθήκοντά της” και τον ΣΕΤΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που βρέθηκε, απόψε, “μεταξύ ανθρώπων που κράτησαν όρθια την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια”.
Από την άλλη το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει ως εξής:
Πρόεδρος

Ανδρεάδης Ανδρέας, Sani Resort

Α΄Αντιπρόεδρος
 Ρέτσος Ιωάννης,  Πρόεδρος ΠΟΞ
Αντιπρόεδροι
 Βασιλάκης Ευτύχιος, Hertz Autohellas – Aegean Airlines – Olympic Air

 Μπρεντάνος Κωνσταντίνος, Πρόεδρος ΣΕΕΔΔΕ

 Τσιλίδης Λύσανδρος, Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ
Αντιπρόεδρος Οικονομικών

 Κωνσταντινίδης Κώστας, Atrium Palace Resort
Γενικός
Γραμματέας

 Βερνίκος Γιώργος, Vernicos Yachts, Επίτιμος Πρόεδρος ΕΠΕΣΤ  
Μέλη
 Αγγελόπουλος Αλέξανδρος, Aldemar Resorts

 Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος, Domotel S.A.

 Βασιλικός Αλέξανδρος, Webotel A.E.

 Βενετόπουλος Λάκης, Zeus Group S.A.

 Γαλιατσάτος Σπύρος, Lassi Hotel

 Γιαννούλης Εμμανουήλ, Giannoulis Hotels & Resorts

 ΘεοφανοπούλουΜαρία, International Publications Ltd / Greek Travel Pages

 Θωμόπουλος Αριστοτέλης, Holiday Inn Thessaloniki

 Καλλίνικος Καλλίνικος, Goldair Handling

 Κοκοτός ΦώτιοςΙωσήφ, Spatech Consultancy         

 Μεγάλου Χρήστος,  Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E.

 Παράσχης Ιωάννης, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

 Σακέλλης Μιχάλης, Πρόεδρος ΣΕΕΝ

 Σμπώκου Αγάπη, Sbokos Hotel Group

 Στυλιανόπουλος Ανδρέας, Navigator Travel
Επίτιμοι Πρόεδροι
 Κοκοτός Σπύρος, Elounda Luxury Hotels & Resorts
 Ανδρεάδης Σταύρος, Sani Resort
 Αγγελόπουλος Νικόλαος, Aldemar Resorts

Οι επισημάνσεις Ανδρεάδη στην κλειστή συνεδρίαση

Έντεκα μείζονα ζητήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η κυβερνητική πολιτική επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης στην κλειστή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη τα πεδία αυτά είναι: 
1.Παραμένει ζητούμενο ένα δίκαιο, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο που δυστυχώς καθυστερεί, κυρίως λόγω αντιρρήσεων των δανειστών μας. Η πρόσφατη πρόταση του ΙΟΒΕ για flat tax 20%, θα αποτελούσε ένα μεγάλο άλμα, η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 6,5% αλλά και η περεταίρω μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Ακόμη σημαντικότερο, η κατοχύρωση νομικά η συνταγματικά, ότι το πλαίσιο αυτό δεν θα αλλάξει για μία δεκαετία. Όπως αποδείχθηκε περίτρανα, ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ διαμονής και εστίασης βελτίωσαν τα δημοσιονομικά έσοδα και δημιούργησαν θέσεις εργασίας, θα εξακολουθούμε να πιέζουμε προς την κατεύθυνση της ταχείας μείωσης εκείνων των φορολογικών συντελεστών, που βοηθούν την εξωστρεφή ανάπτυξη της οικονομίας μας. 
2.Το τραπεζικό σύστημα αποκτά κεφαλαιακή επάρκεια, χωρίς ακόμη να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα προς τις τουριστικές επιχειρήσεις. 
3.Δεν ολοκληρώθηκε το κτηματολόγιο, το πλήρες χωροταξικό σχέδιο και η χαρτογράφηση και στρατηγική ανάπτυξης/προστασίας των 16.000 χλμ του αιγιαλού της χώρας. 
4.Λείπει οδυνηρά η αναγκαία αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων και οικισμών, ξεκινώντας από την Αθήνα. 
5.Η συμπλήρωση του επενδυτικού νόμου ώστε να συμπεριλαμβάνει τον ναυτικό και ιατρικό τουρισμό, και η πρόβλεψη ποσού 3,5 δισ. Ευρώ ως το 2021 από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη ανάπτυξης του τουρισμού μας με ορίζοντα το 2021. Τα ποσοστά επιδότησης, δεν μπορεί να είναι μικρότερα το 20% - 30%, ενώ πρέπει να ενταχθεί και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη για αναβάθμιση του τουριστικού τους προϊόντος, όπως και η μελέτη ΣΕΤΕ προβλέπει. 
6.Οι περαιτέρω διευκολύνσεις στην χορήγηση πολλαπλής βίζας Σένγκεν και η ηλεκτρονική χορήγηση βίζας Σένγκεν που αναμένεται να αρχίσει από το 2015. 
7.Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων και λιμένων της χώρας, με παράλληλη ρύθμιση του επιπέδου των χρεώσεων. Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των χρεώσεων στο πολύ καλό αεροδρόμιο της Αθήνας με επέκτασης της σύμβασης εκμετάλλευσης. Η έναρξη δημιουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι με παράλληλη αναβάθμιση του υφισταμένου, ώστε να καλυφθεί η μεταβατική περίοδος. 
8.Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση διεθνή πρότυπα. Μαθητεία ποιότητας, που θα δημιουργεί ευκαιρίες εμπειριών και απασχόλησης στους νέους συμπολίτες μας. Πρέπει να αναπτύξουμε την «τουριστική συνείδηση» επενδύοντας ιδιαίτερα στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και διαδικτυακών εργαλείων. 
9.Η ολοκλήρωση των υποχρεωτικών προτύπων αστεριών και κλειδιών από το Υπουργείο Τουρισμού και η πιστοποίηση όλων των καταλυμάτων από το ΞΕΕ. 
10.Η δημιουργία προαιρετικών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών σε δεξιότητες και υπηρεσίες με την συνεργασία κοινωνικών εταίρων ΣΕΤΕ – ΓΣΕΕ που ήδη έχει αρχίσει. 
11.Η δημιουργία του SETE Intelligence που για πρώτη φορά θα παρέχει σοβαρή πληροφόρηση σε Μέλη μας, τράπεζες και επενδυτές. 

Η τοποθέτηση Κεφαλογιάννη

Στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον τουριστικό τομέα τα δύο τελευταία χρόνια και στους στόχους της νέας χρονιάς, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Ο τουρισμός απέδειξε ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία για το 2013. Την περασμένη χρονιά –επισήμανε περίπου 18 εκ τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Η τουριστική κίνηση παρουσίασε αύξηση κατά σχεδόν 16% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 15%. 
«Στόχος μας για το 2014- πρόσθεσε- είναι να συνεχίσουμε αυτή την επιτυχημένη πορεία. Να παραμείνουμε στην κορυφή. Τα μηνύματα που έχουμε είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 αυξήθηκαν κατά 17,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, φθάνοντας στα 294,1 εκατ. ευρώ. Οι αφίξεις στο πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, κατέγραψαν αύξηση 23,2%». Η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της και τη νέα τουριστική χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι «θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο εθνικό σχέδιο δράσης που έχουμε χαράξει». Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «τολμάμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές και θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να θεραπεύσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος». Η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε τις παρεμβάσεις που έγιναν για να επιτευχτεί ο στόχος της τουριστικής ανάπτυξης και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, στην ταχύτερη προώθηση των επενδύσεων, και στη διευκόλυνση των θεωρήσεων visa. 

Αναφερόμενη στο Ν.4179, τον πρώτο νόμο για τον Τουρισμό, υπενθύμισε ορισμένες από τις βασικές ρυθμίσεις του, όπως τους οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, τα ξενοδοχεία Συνιδιοκτησίας και τους ξενώνες νεότητας. Η υπουργός Τουρισμού επίσης έκανε ειδική αναφορά στο νέο τουριστικό νόμο, που -όπως είπε - σύντομα θα έλθει στη Βουλή. Το νέο σχέδιο νόμου ρυθμίζει –ανάφερε - θέματα που αφορούν στην αποδοτικότερη λειτουργία ειδικών τουριστικών υποδομών. Προωθεί την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού. Εισάγει την καινοτομία στον τουρισμό και διαμορφώνει ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον. 
Η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στο νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Το νέο χωροταξικό –είπε – προσδιορίζει αρχές, κανόνες και προτεραιότητες για το που και πως πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Καταλήγοντας η κυρία Κεφαλογιάννη ζήτησε τη συνεργασία όλων των τουριστικών φορέων. «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό οφείλουμε – τόνισε - να σκύψουμε πάνω στα μεγάλα θέματα, να αναζητήσουμε μαζί ρεαλιστικές λύσεις ενάντια σε ότι αναχρονιστικό, σε ότι αντιπαραγωγικό. Τώρα, σε καιρούς ανόδου και αισιοδοξίας, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ένταση των προσπαθειών, ώστε να θέσουμε τις βάσεις μιας βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης».

Και για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στις ομιλίες ή κρατούν αρχείο, αυτές ακολουθούν: 

Η ομιλία του πρωθυπουργού

" Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι ανάμεσά σας, πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση, ανάμεσα στους ανθρώπους οι οποίοι κράτησαν την Ελλάδα όρθια στις πιο δύσκολες, στις πιο σκληρές στιγμές. Ανάμεσα στους ανθρώπους του Τουρισμού, που δεν περιμένουν την ανάκαμψη, την έκαναν πράξη την ανάκαμψη. Δεν την εύχονται απλά. Έχουν ήδη αρχίσει και τη ζουν, τη βιώνουν. Ανάμεσα σε χιλιάδες δυσκολίες, που τις ξέρω, τις ζούμε όλοι, και όλοι τις παλεύουμε και τις παλέψαμε και θα τις παλεύουμε μαζί μέρα νύχτα. Εσείς πιστέψατε ότι η Ελλάδα μπορεί το καλύτερο αύριο. Και δώσατε ελπίδα σε όλους τους υπόλοιπους. Και θέλω εκ μέρους αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας, να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό… Και ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον ΣΕΤΕ για τη συνεχή και για τη γόνιμη επικοινωνία μας. Όπως θέλω να ευχαριστήσω και για τη μεγάλη της προσφορά, το έργο, το δυναμισμό της, την υπουργό η οποία ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις που είχε ως υπουργός αυτής της κυβέρνησης. Ο Τουρισμός είναι εδώ και χρόνια η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Έτσι συνηθίζαμε να το λέμε. Μόνο που για μένα ο όρος «βαριά βιομηχανία» παραπέμπει συνήθως σε κάτι «μουντό», σε κάτι «απρόσωπο». Ενώ ο Τουρισμός που θέλουμε για το μέλλον, οφείλει να είναι κάτι πολύ πιο λαμπρό, κάτι πολύ πιο ποιοτικό και δυναμικό, απ’ ό,τι συχνά υποδηλώνει αυτός ο γκρίζος όρος «βαριά βιομηχανία»… Οι ομορφιές της χώρας μας είναι ο πλούτος της. Οι ανεπανάληπτες ομορφιές της Ελλάδας είναι το μοναδικό της συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι οιουδήποτε άλλου! Και οφείλουμε αυτές τις ομορφιές να τις σεβαστούμε. Και κάτι παραπάνω: οφείλουμε να τις αναδείξουμε και να τις κάνουμε ακόμα καλύτερες, ακόμα πιο ελκυστικές, ακόμα πιο προσβάσιμες. Και όχι να τις απαξιώνουμε. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι, όταν αναφερόμαστε στον Ελληνικό Τουρισμό, τον όρο «βαριά βιομηχανία» ας τον χρησιμοποιούμε με κάποια επιφύλαξη. Είναι κάτι παραπάνω, κάτι διαφορετικό από εκείνο που σημαίνει «βαριά βιομηχανία». Είναι μια μοναδική ομορφιά, μια μοναδική ποικιλία φυσικού κάλλους και φωτός, που πρέπει να αναδείξουμε σε πηγή εθνικού πλούτου και όχι σε μορφή εύκολου πλουτισμού. Κι αν ο σεβασμός στο περιβάλλον έχει πρωταρχικό νόημα σήμερα σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, στον Ελληνικό Τουρισμό είναι πρωταρχική προϋπόθεση ύπαρξης. Γιατί χωρίς συνεχή περιβαλλοντική αναβάθμιση δεν μπορούμε να έχουμε τουρισμό! Πράγματι, θα συμφωνήσω με αυτά που ελέχθησαν, ο Τουρισμός αποτελεί το 15% της Ελληνικής οικονομίας, με 7% άμεση συνεισφορά και με 8% έμμεση στο ΑΕΠ που σχηματίζεται για τη χώρα μας κάθε χρόνο. Όμως, παρά το γεγονός ότι το 2013 ήταν, όπως σωστά ελέχθη, μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για τον Τουρισμό μας, αφού πετύχαμε το ρεκόρ αφίξεων, που μόλις ανέφερε ο πρόεδρος, εμείς δεν εφησυχάζουμε. Ήδη προχωράμε σε ένα ευρύτατο σχέδιο ποιοτικής αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης του τουριστικού μας προϊόντος. Οι στόχοι είναι τέσσερις: Να επεκτείνουμε τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Να απευθυνθούμε σε υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες ξένων επισκεπτών. Ανεβάζοντας έτσι τη μέση τουριστική δαπάνη πολύ πάνω από εκεί που είναι σήμερα, δηλαδή πολύ πάνω από τα 146 ευρώ, έναντι 162 στην Τουρκία και 200 στην Ιταλία. Να διεισδύσουμε σε αγορές όπου σήμερα έχουμε χαμηλή συμμετοχή. Δηλαδή πέρα από τη Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, να απευθυνθούμε ακόμα περισσότερο σε αγορές όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, αλλά και μέσα στην Ευρώπη, όπως είναι η Γαλλία και η Ολλανδία. Να αναπτύξουμε καθετοποιημένες τουριστικές εκμεταλλεύσεις και την παραθεριστική κατοικία. Αλλά και εξειδικευμένες τουριστικές υπηρεσίες. Αυτό που χρόνια το αναμηρυκάζαμε, κάθε χρονιά, να το κάνουμε πράξη, δηλαδή ιστορικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, αθλητικός, ιατρικός τουρισμός. Όπως βεβαίως και ο θαλάσσιος τουρισμός και οι μαρίνες… Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, απαιτούνται μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις που ήδη προωθούμε: Και κύρια έμφαση -θέλω να πω- δίνουμε στα εξής: Πρώτον, στο χωροταξικό, που ήταν πάντα συγκεχυμένο και πάντα γραφειοκρατικό, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνουμε αντί να ενθαρρύνουμε μια σειρά από δραστηριότητες και οι απαραίτητες υποδομές να καρκινοβατούν. Ήδη προχωρά με πολύ ταχείς ρυθμούς το Δασολόγιο, το Κτηματολόγιο, το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος παραλιακών περιοχών και η χάραξη του αιγιαλού. Αυτές είναι μεταρρυθμίσεις, που το ξέρετε καλύτερα, είχαν «στοιχειώσει» στην Ελλάδα επί δεκαετίες και τώρα έχουν ήδη προχωρήσει αποφασιστικά, ολοκληρώνονται και πραγματικά θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Δεύτερον, προχωρούμε ήδη στην αδειοδότηση που ήταν κι αυτή περίπλοκη και ιδιαίτερα γραφειοκρατική. Και βεβαίως, την αποκρατικοποίηση των μαρίνων. Τρίτον, το επίπεδο φορολόγησης που είναι ιδιαίτερα υψηλό. Και εμένα προσωπικά αυτό με ενοχλεί και ως οικονομολόγο και ως άνθρωπο που τόσα χρόνια είμαι στην πολιτική και βλέπω την πραγματικότητα να εξελίσσεται. Με ενοχλεί πάρα πολύ. Είναι ιδιαίτερα υψηλό, απαράδεκτα, θα έλεγα υψηλό, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Εδώ έγινε ήδη η πρώτη σημαντική μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης, από το 23% στο 13%. Και πιστέψτε με δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε μάχη σκληρή. Το υποσχεθήκαμε, το πετύχαμε. Όμως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά περισσότερα. Και έχουμε σκοπό να τα κάνουμε με βήματα σταθερά μέσα στην επόμενη τετραετία, χωρίς βέβαια να θέσουμε σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά μας πλεονάσματα. Εγώ, άλλωστε, πιστεύω στις ελαστικότητες τις θετικές για την Ελλάδα και πιστεύω ότι αυξάνεται ο τζίρος και επομένως τα φορολογικά έσοδα για το κράτος, όταν μειώνονται οι φόροι. Αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Το αποδείξαμε, όμως, στην πράξη με το Φ.Π.Α. της εστίασης. Τέταρτον, προχωράμε στη συνδεσιμότητα των διαφορετικών προορισμών μέσα στη χώρα, αλλά και στη συνδεσιμότητα της Ελλάδας με τις διεθνείς αγορές. Εδώ, η κρίση μάς έχει κοστίσει πολύ, αλλά ήδη γίνονται βήματα ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά διαμετακομιστικό επίκεντρο. Δεν αρκεί να έχουμε μοναδικές ομορφιές και σύγχρονες υποδομές. Πρέπει να μπορούν να έρχονται οι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα εύκολα. Και πρέπει να μπορούν να επισκέπτονται κάθε γωνιά της χώρας μας με άνεση. Μεταξύ άλλων, ασφαλώς, είναι και οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας, καθώς και η συστηματική πρόσβαση στην κρουαζιέρα, ώστε να καταλάβει η Ελλάδα την κεντρική θέση που της ανήκει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Και πέμπτον, η αναβάθμιση του κέντρου, ελέχθη από την κυρία υπουργό, και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων, ξεκινώντας από την Αθήνα. Αλλά όλα αυτά δεν είναι πλέον «ωραίες ιδέες», ωραία λόγια ή τα συνηθισμένα «θα». Είναι πράγματα που έχουν ήδη ξεκινήσει – τα ξέρετε! – έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους. Σε πολλά έχουν γίνει και τα πρώτα βήματα. Και σε όλα υπάρχει σχέδιο. Μακροχρόνιος σχεδιασμός που ήδη αποδίδει. Δεν με ενδιαφέρει το εφήμερο. Δεν με ενδιαφέρει το αύριο, με ενδιαφέρει πάνω από όλα το μεθαύριο. Μόνο τότε μπορούμε να πετύχουμε σήμερα αυτό το οποίο ζητάει η λογική και ο Ελληνικός λαός. Την απογείωση στην ανάπτυξη. Δεν κοιτάμε τα πρόσκαιρα οφέλη. Τίποτα μεγάλο και σημαντικό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν το σχεδιάσεις σωστά, αν δεν το προχωρήσεις αποφασιστικά κι αν δεν το εφαρμόσεις πιστά. Και αυτό κάνουμε! Και γι’ αυτό πετυχαίνουν οι στόχοι και γι’ αυτό ανεβάζουμε συνεχώς τον πήχη των προσδοκιών μας. Αυτή τη γραμμή πιστά ακολουθεί και το υπουργείο Τουρισμού! Η κυβέρνηση προγραμματίζει να επενδύει μισό δισεκατομμύριο κάθε χρόνο για τα επόμενα έξι χρόνια σε μεγάλες υποδομές τουρισμού και συναφών δραστηριοτήτων από ΕΣΠΑ. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας υπολογίζεται ότι θα επενδύει 3 δισεκατομμύρια ετησίως. Αυτοί οι ρυθμοί επενδύσεων για το αναπτυξιακό μας σχέδιο θεωρούνται απαραίτητοι και για τον τουριστικό κόσμο θεωρούνται εφικτοί. Πράγματι, λοιπόν, έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Και σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να γίνει και σε ό,τι αφορά στο τι θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια. Μελέτες, όχι μόνο οι δικές σας, αλλά και μελέτες ξένων οίκων, και ελληνικών και ξένων οίκων που έχουμε στα χέρια μας, μας έχουν οδηγήσει σε 13 δράσεις προτεραιότητας για την αναβάθμιση του τουριστικού κλάδου, διαμοιρασμένες σε τέσσερις βασικές θεματικές στρατηγικές: Προβλέπεται ο επαναπροσδιορισμός και η αλλαγή κατεύθυνσης της Ελληνικής εμπορικής στρατηγικής!Με έμφαση στην προσέλκυση τουριστών υψηλής εισοδηματικής στάθμης, την επένδυση σε καθετοποιημένες υποδομές μεγάλης κλίμακος, την δημιουργία των πρώτων συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών και την αναβάθμιση Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε ελκυστικούς προορισμούς «αστικής περιήγησης», το λεγόμενο "City Break". Προβλέπεται η ανάπτυξη ποιοτικών υποδομών και η επιτάχυνση των επενδύσεων: Ήδη -και αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο ζητούμενο που άλλες χώρες το έχουν ήδη πετύχει- εμείς έπρεπε να εξουδετερώσουμε από την αρχή και συστηματικά γραφειοκρατικούς περιορισμούς και εμπόδια για την ανάπτυξη παράδειγμα καθετοποιημένων μονάδων, για τη δημιουργία συγκροτημάτων παραθεριστικής κατοικίας, για την εκμετάλλευση αδρανών τουριστικών μονάδων και για τη δημιουργία μαρίνων. Η άμεση προοπτική εδώ, είναι να δημιουργηθούν μεγάλα συνεδριακά κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και πολλαπλά σημεία για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων. Ξέρουμε πλέον, ότι η κρουαζιέρα μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα. Και μιλάω για την κρουαζιέρα την οποία επί χρόνια την είχαμε στην απαγόρευση! Υπό την απειλή τίνων; Στενόμυαλων, μικρόψυχων, συντεχνιακών, ιδεοληπτικών, κομματικών επιδιώξεων, που έπνιγαν την τοπική οικονομία και καταδίκαζαν σε ασφυξία τις τουριστικές προοπτικές της χώρας. Και δώσαμε σκληρή μάχη. Και πιστεύω ότι όλα αυτά τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν. Και προχωράμε σε αυτήν την νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της ανάπτυξης. Οριστικά! Και τέλος, σε άμεση προοπτική είναι και οι μαρίνες: Από 32 που έχουμε σήμερα θα ξεπεράσουμε τις 70 και στα επόμενα δέκα χρόνια προβλέπεται να ξεπεράσουμε τις 100. Προβλέπεται ακόμα η διευκόλυνση της πρόσβασης και των μεταφορών: Μ’ άλλα λόγια η δημιουργία απ' ευθείας αεροπορικών δρομολογίων με αναδυόμενες ή απομακρυσμένες αγορές, και φυσικά η διευκόλυνση έκδοσης βίζας βάσει Schengen, αλλά και μείωσης των τελών των αεροδρομίων. Στο θέμα της βίζας, πετύχαμε ήδη την περασμένη χρονιά σημαντικά βήματα –που τα ξέρετε- στη Ρωσική αγορά. Και ήδη επεκτείνουμε αυτές τις λύσεις που δούλεψαν και προς την τεράστια αγορά που λέγεται Κίνα! Μπορούμε, παρά τις διεθνείς γεωπολιτικές αντιξοότητες, να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο και πολύ ταχύτερα… Επίσης προβλέπεται η ανανέωση στις δυνατότητες της τεχνογνωσίας στον Ελληνικό Τουρισμό:Δεν θέλω να σας κουράσω με λεπτομέρειες, εδώ μιλάμε για μια στρατηγική rebranding Greece. Δηλαδή, να επανεμφανίσουμε τη χώρα μας διεθνώς, ως συνώνυμο της ποιότητας και όσον αφορά τα προϊόντα που εξάγει, αλλά και σε σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρει. Κι εγώ μπορεί σήμερα να μην αναφέρομαι σε λεπτομέρειες, αλλά σε τέτοια ζητήματα ενός ολοκληρωμένου marketing, δηλαδή ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προβολή της χώρας και του τουριστικού προϊόντος της, πιστεύω ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες» αλλά και στις συνέργειες διαφορετικών προσπαθειών. Που οφείλουν πάντοτε να συμπληρώνουν η μια την άλλη. Κι όχι να αναιρεί η μία την άλλη. Και κεντρικό μας σύνθημα εδώ είναι μια μόνο λέξη: Ποιότητα! Ναι, στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Ναι, στην καθετοποίηση των εκμεταλλεύσεων. Ναι, στην ανταγωνιστικότητα του κόστους. Ναι, στη συνδεσιμότητα. Ναι, στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα όταν βλέπεις να σου έρχεται η αγορά της Κίνας. Αλλά πάνω απ’ όλα: Ποιότητα! Με βάση τις εκτιμήσεις, λοιπόν, των μελετών που έχουμε στα χέρια μας, ο θετικός αντίκτυπος μιας τέτοιας ανανεωμένης εθνικής στρατηγικής για τον Τουρισμό, μπορεί –προσέξτε- να αυξήσει την ετήσια ζήτηση κατά €10 δισ. μέσα σε 5 χρόνια και κατά € 25 δισ. μέσα σε 10 χρόνια. Κι αυτό το αληθινό «άλμα» του Τουρισμού, θα προέλθει κυρίως από αύξηση των επισκεπτών, κατά 50% περίπου, και από ταυτόχρονη αύξηση της μέσης ημερήσιας τουριστικής δαπάνης κατά 30%. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί αυτά τα νούμερα. Κι ακόμα, μια τέτοια τουριστική αναγέννηση της χώρας, θα οδηγήσει, με τη σειρά της, στην αύξηση κατά €18 δισ. της ετήσιας Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της Ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία 220.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 10 χρόνια. Παράλληλα, το εμπορικό ισοζύγιο θα ενισχυθεί κατά 9 δισεκατομμύρια, ενώ τα δημόσια έσοδα θα ενισχυθούν αντίστοιχα κατά €3 δισ. Και προσέξτε: όλα αυτά που είπα είναι ουσιαστικά «συντηρητικές» εκτιμήσεις, είναι «συγκρατημένες» προβλέψεις, όμως συμπίπτουν μεταξύ τους, εκείνοι που έχουνε μελετήσει σε βάθος τις δυνατότητες και τις προοπτικές του Ελληνικού Τουρισμού, αν αυτά που λέμε τα κάνουμε σωστά. Αν μείνουμε στο σωστό δρόμο, που βρισκόμαστε σήμερα… Η γνώμη μου είναι ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, να επιτύχουμε ακόμα πιο πολλά, να πάμε ακόμα πιο μακριά… Φίλες και φίλοι, Όλα αυτά δεν αφορούν στο μακρινό μέλλον. Στο χώρο του τουρισμού είναι μια κοσμογονία που ήδη έχει αρχίσει! Το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ. Το 2014 όλα δείχνουν ότι πάμε να σπάσουμε αυτό το ρεκόρ. Οι επιτυχίες αυτές δεν είναι «συμπτωματικές». Αυτή η κοσμογονία έχει αρχίσει: και με τον επενδυτικό νόμο που ψηφίσαμε, και με την αλλαγή στις αδειοδοτήσεις που γίνεται τώρα- πολύ σημαντικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη- και με μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων, η άρση του καμποτάζ και η απελευθέρωση της κρουαζιέρας. Και με άλλες αλλαγές που έρχονται. Και που τις έκανε – οφείλω να το λέω αυτό - η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας. Και που θα παράγουν ευκαιρίες για πολλούς, εισόδημα για περισσότερους και βεβαίως έσοδα για το κράτος μας. Θέλω κλείνοντας να υπογραμμίσω πέντε πράγματα: Πρώτον, ότι όλα αυτά που λέμε έχουν ως προϋπόθεση, για να γίνουν, την σταθερότητα. Δεν γίνεται αναβάθμιση του τουρισμού μέσα σε μια χώρα, όσο πανέμορφη κι αν είναι αυτή η χώρα, όπως η Ελλάδα, αν η κοινωνία της δεν ξέρει πού θέλει να πάει, αν κλυδωνίζεται, αν παραπαίει. Και πάνω από όλα χρειάζεται σοβαρότητα, όχι συνεχώς οργισμένες καταγγελίες που θυμίζουν μαθητικά δεκαπενταμελή. Μερικοί μπορεί να μην θέλουν να ενηλικιωθούν. Η χώρα, όμως, τους αφήνει πίσω και προχωράει. Δεύτερον, όλα αυτά που είπαμε, απαιτούν σχεδιασμό. Μόνο με σχέδιο και συνέπεια στην εφαρμογή του σχεδίου θα εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις, οι αγκυλώσεις, οι καθυστερήσεις και η αναβλητικότητα, που τόσα χρόνια μας κράταγαν πίσω. Δεν γίνονται όλα από τη μία μέρα στην άλλη. Σχεδιασμός σημαίνει ότι κάθε χρονιά είμαστε όχι μόνο καλύτερα από πέρσι, αλλά ότι βρισκόμαστε και σε άλλο επίπεδο από πέρσι! Μόνον έτσι θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος δεκαετιών και θα απελευθερώσουμε τον τεράστιο αναπτυξιακό δυναμισμό της χώρας. Που, ακόμα κι εμείς που τον πιστεύαμε ιδιαίτερα τον τουριστικό δυναμισμό, ξέρουμε κατά βάθος, ότι αυτά που μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα μας είναι περισσότερα απ’ όσα κι εμείς οι ίδιοι μπορούμε σήμερα να φανταστούμε. Τρίτον, όλα αυτά απαιτούν μια χώρα ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο, σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και με τις σύγχρονες τάσεις. Όχι μια χώρα που περιέρχεται μόνη της σε απομόνωση. Δεν είμαστε «παρίες» του κόσμου! Βρισκόμαστε στο επίκεντρο των εξελίξεων και μπορούμε να γίνουμε η κορυφαία χώρα στον διεθνή Τουρισμό. Κι ίσως όχι μόνο στον Τουρισμό… Φτάνει να πάψουμε να βλέπουμε τον υπόλοιπο κόσμο με φοβία. Και να τον δούμε ως ένα τεράστιο στίβο ευκαιριών που μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε. Αυτό για μένα σημαίνει και Οικουμενικότητα. Άλλωστε, αυτό έκαναν πάντα οι Έλληνες με μεγάλη επιτυχία. Αυτό, για μένα, φωνάζει κιόλας το γονίδιό μας, το DNA μας, και ακριβώς μας λέει ότι πρέπει επιτέλους να το ακούσουμε! Μπορούμε. Τέταρτον, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά μας είναι ο Πολιτισμός μας. Όχι ως «εμπόρευμα», όπως το βλέπουν κάποιοι. Αλλά ως νόημα ζωής! Και αυτή η αλλαγή κουλτούρας πρέπει να γίνει πρώτα μέσα στο μυαλό μας. Διαχρονικό νόημα ζωής, που οι ξένοι το ψάχνουν στις βιβλιοθήκες τους. Ενώ σε μας υπάρχει εδώ γύρω μας, ζει, αναπνέει, λάμπει από φως και ξετρυπώνει μέσα από τη γη μας παντού. Από παντού! Γιατί είναι παντού βαθιά ριζωμένος ο Πολιτισμός μας. Δεν θα σας πω στερεότυπα, ότι «πρέπει τον Πολιτισμό να τον αναδείξουμε και να τον προβάλουμε». Η αλήθεια είναι ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός και η λαχτάρα των ξένων επισκεπτών να τον γνωρίσουν, είναι τόσο τεράστια μεγέθη, που δυσκολευόμαστε να τα διαχειριστούμε. Αλλά εδώ πρέπει να ξεπεράσουμε τη δυσκολία. Γιατί η Προβολή του διαχρονικού Ελληνισμού, δηλαδή του Οικουμενικού μας Πολιτισμού, δεν είναι μόνο ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Τουριστική μας βιομηχανία. Είναι και ένα τεράστιο πλεονέκτημα για το σήμερα και για το αύριο αυτής της νέας Ελλάδας. Και να γιατί από δω και πέρα το Υπουργείο Πολιτισμού έμαθε και αυτό και ξεπέρασε εμπόδια και έτσι θα έχουμε ξένους επισκέπτες, από Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, επιτέλους, να βρίσκουν ανοιχτά τα μουσεία της χώρας. Και πέμπτον και τελευταίο. Όλα αυτά σημαίνουν ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Κι αυτά με τα σειρά τους σημαίνουν, μεταξύ άλλων, μικρότερη φορολογική επιβάρυνση σε κλάδους που έχουν ανεξάντλητο δυναμισμό. Το λέω, το επαναλαμβάνω, επιμένω και θα εξακολουθήσω να επιμένω: Θα βαδίσουμε σταδιακά σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές! Πόσο σταδιακά; Όσο σταδιακά χρειάζεται για να μην ξαναγυρίσουμε σε ελλείμματα. Αλλά θα προχωρήσουμε! Γιατί δεν μπορεί η Πολιτεία να ζητάει από σας να προσφέρετε το καλύτερο τουριστικό πακέτο, όταν η ίδια η Πολιτεία δεν σας βοηθάει να έχετε ανταγωνιστικές τιμές κι όταν σας επιβάλλει φόρους αισθητά μεγαλύτερους από τους ανταγωνιστές μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αυτή για μένα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, που από την πλευρά μας οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Και θα την αντιμετωπίσουμε, όπως σας την είπα. Και σταδιακά μπορούμε να το κάνουμε. Σταδιακά ναι, προσεκτικά, οπωσδήποτε, αλλά θα τα κάνουμε! Προς το παρόν, ετοιμαστείτε για πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες που θα υποδεχθεί φέτος η χώρα μας. Τουρίστες οι οποίοι θα πρέπει φεύγοντας να έχουν ήδη πάρει την απόφαση να ξαναέλθουν και να παροτρύνουν και τους δικούς τους να έλθουν περισσότεροι και το 2015 στην Ελλάδα! Σας ευχαριστώ πολύ".

Η ομιλία Κεφαλογιάννη 

"Η φετινή μας συνάντησή, πραγματοποιείται σε κλίμα ικανοποίησης, για όσα πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο. Πραγματοποιείται σε κλίμα αισιοδοξίας για όλα όσα προδιαγράφονται για τον ελληνικό τουρισμό. Τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς, η συστηματική μας προετοιμασία αλλά και η δυναμική εκκίνηση στο 2014, μας δίνουν την απαραίτητη ώθηση να συνεχίσουμε. Το 2013 η τουριστική κίνηση στη χώρα μας, αν συνυπολογίσουμε και τους επιβάτες κρουαζιέρας, ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 15%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 παρουσιάζουν αύξηση κατά 17,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και οι αφίξεις, στο πρώτο τρίμηνο, αύξηση πάνω από 23%. Με την Αθήνα να πρωταγωνιστεί με αύξηση άνω του 32%. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε την ουσιαστική αλλά και συμβολική διάσταση αυτής της εξέλιξης. Από το 2009, πολλοί από τους παρόντες, με πρώτο τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, εργαστήκαμε μεθοδικά για την υλοποίηση ενός ρεαλιστικού προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση. Καταστήσαμε σαφές, ότι ο τουρισμός μαζί με την ελληνική ναυτιλία και την αγροτική παραγωγή, θα είναι οι τομείς που μπορούν να πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου. Στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας. Με την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, καταρτίσαμε σχέδιο εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό με συγκεκριμένους στόχους: - την αύξηση του τουριστικού εισοδήματος, - την ενίσχυση της απασχόλησης, - τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος και των τουριστικών προορισμών, - την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος , - τη διάχυση των οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών του τουρισμού σε όλη την ελληνική κοινωνία, Όλα τα παραπάνω είχαν σαν προϋπόθεση, την επανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και τη θεσμική του θωράκιση. Κυρίως όμως είχαν σαν προϋπόθεση την πολιτική βούληση. Την στρατηγική επιλογή, ότι ο τουρισμός μπορεί να είναι ο καταλύτης ανάκαμψης. Από περιφερειακή δραστηριότητα, από “εποχιακό πάρεργο” έως και «αναγκαίο κακό», όπως τον χαρακτήρισαν εκφραστές περασμένων δεκαετιών, να γίνει μοχλός ανάπτυξης για όλη τη κοινωνία. Για την περιφέρεια, αλλά και για την Αθήνα, που τόσο είχε πληγεί από την κρίση. Τα δύο τελευταία χρόνια, ο τουρισμός ήταν ο πομπός ενός ξεκάθαρου μηνύματος. Η Ελλάδα αλλάζει. Αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος, αναθεωρεί τον τρόπο που σκέπτεται, παράγει, δημιουργεί, προοδεύει. Μέσα από την κρίση γεννιέται μια Νέα Ελλάδα. Πιο δυνατή, πιο ώριμη, πιο αποτελεσματική. Κυρίες και Κύριοι, Πλέον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η θετική πορεία που καταγράφεται, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ευνοϊκής συγκυρίας. Είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής κινητοποίησης. Είναι αποτέλεσμα επίμονης, συλλογικής δουλειάς, και προσπάθειας απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού. Είναι ακόμα, επιτυχία που οφείλεται στην εμπειρία και στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι, τελικά, μία ακόμη επιτυχία της Ελλάδας. Δεν επιλέξαμε τη φαινομενικά πιο εύκολη πεπατημένη των προσωρινών παρεμβάσεων και των εφήμερων επιλογών. Δεν ασπαστήκαμε κοντόφθαλμες λογικές «μιας καλής χρονιάς». Δεν αφεθήκαμε στη ροή των εξελίξεων με ευχολόγια και μετάθεση ευθυνών. Επιλέξαμε τον δρόμο των αλλαγών και των στοχευμένων μεταρρυθμίσεων. Αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε προωθώντας τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες. Το Υπουργείο Τουρισμού είναι σε διαρκή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε. Προσανατολισμένοι στη μέγιστη δυνατή απλούστευση των διαδικασιών και μείωση των διοικητικών βαρών, προχωρούμε άμεσα σε ένα νέο πλαίσιο πιστοποίησης και λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην διαμόρφωση ενός πλήρους, συνεκτικού και σταθερού θεσμικού πλαισίου για την υποδοχή και προώθηση των επενδύσεων. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που και αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται. Με τη θέσπιση νέων τουριστικών προϊόντων, την προώθηση της τουριστικής κατοικίας, τη θεσμοθέτηση σύγχρονων προδιαγραφών, αλλά και με την τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό, διαμορφώνουμε ένα ξεκάθαρο τουριστικό χάρτη για τους επενδυτές. Ένα νέο καθεστώς που εμπνέει ασφάλεια και σταθερότητα δικαίου. Η ανάδειξη του τουρισμού ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης υποστηρίζεται από το στοχευμένο σχεδιασμό αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Σχεδιασμό που λαμβάνει υπόψη τις τάσεις στη διεθνή τουριστική ζήτηση, τα νέα καταναλωτικά πρότυπα, τις δημογραφικές εξελίξεις στις παραδοσιακές αγορές αλλά και τη δυναμική των αναδυόμενων οικονομιών. Παράλληλα, αναμένουμε πολλά από την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη βελτίωση τη ρευστότητας. Μεγάλα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν επίσης στην καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και στη συμμετοχή μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας στην υλοποίηση της εθνικής τουριστικής στρατηγικής. Η ελληνική κοινωνία, οι κάτοικοι της περιφέρειας, οι νέοι και νέες μας είναι η καρδιά της τουριστικής μας συνείδησης. Μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι εκφραστές της νέας τουριστικής Ελλάδας. Κυρίες και κύριοι, Είναι σαφές, ότι δεν πρόκειται να επαναπαυτούμε σε μία ή σε δυο καλές τουριστικές χρονιές. Τα περιθώρια αύξησης της τουριστικής ροής, αλλά, κυρίως, αύξησης της κατά κεφαλήν δαπάνης, είναι μεγάλα. Η προσέλκυση επισκεπτών ανώτερης αγοραστικής δύναμης θα επιτευχθεί με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την εισαγωγή ανανεωμένων επιλογών για τους επισκέπτες μας, τη συνεχή εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού. Την αναβάθμιση του επιπέδου των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το εθνικό τουριστικό προϊόν, θα εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να αναδείξουμε την εικόνα της νέας Ελλάδας στο εξωτερικό, και να αναζητήσουμε αμοιβαία επωφελείς εθνικές συνεργασίες. Με προσήλωση στους στόχους μας, και συνεπείς στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο που έχουμε εκπονήσει, μπορούμε να προσβλέπουμε σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η πατρίδα μας, πέρασε από μια δύσκολη, σκληρή ιστορική συγκυρία. Τα σημάδια της κρίσης είναι ακόμα ορατά. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε ακόμα πιο πολύ. Οι πληγές όμως αρχίζουν και επουλώνονται. Τα σύννεφα αρχίζουν και αραιώνουν. Μπροστά μας, ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Καλύτερες ημέρες για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Η Νέα Ελλάδα που χτίζεται, βήμα – βήμα, είναι η Ελλάδα της δημιουργίας. Της εργασίας της προκοπής και των κερδισμένων μαχών. Είναι η Ελλάδα της πίστης, σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον.
Σας ευχαριστώ".

Η ομιλία Ανδρεάδη

"Σας καλωσορίζω στην Ανοικτή Συνεδρίαση της 22ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ. Η παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα. Σήμερα αισθάνομαι πραγματικά ευτυχής. Πριν από τρία χρόνια εκλέχτηκα στην Προεδρία του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ με μία παρακαταθήκη, μία βαριά σκυτάλη: Να ανδρώσουμε τον «έφηβο» ΣΕΤΕ. Δώσαμε, τότε, την υπόσχεση ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου ότι ο Σύνδεσμος θα είναι σε καλά χέρια και πως ο τουρισμός μας, συλλογικά θα πορευτεί, παρά τα τεράστια προβλήματα της χώρας, τον δύσκολο δρόμο της επιτυχίας. Τρία χρόνια μετά είμαστε εδώ, αναγνωρισμένοι κοινωνικοί εταίροι, πρωταγωνιστές, αποφασισμένοι για δυναμική συνέχεια. Σήμερα ξεκινά η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τα Μέλη που με εμπιστεύτηκαν ξανά στην προεδρία του ΣΕΤΕ. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω θερμά το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και την ομάδα των στελεχών και συνεργατών μας για την σκληρή δουλειά και τα εξαιρετικά αποτελέσματα. Αγαπητοί Επίτιμοι Πρόεδροι του ΣΕΤΕ, Αγαπητά Μέλη, Δίνουμε μια νέα υπόσχεση: Όλο το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά, θα κρατήσουμε για τα επόμενα τρία χρόνια, από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, σφιχτά το τιμόνι της «ατμομηχανής» της ελληνικής οικονομίας, όπως αποκαλείτε πολύ συχνά πια τον τουρισμό, κύριε Πρωθυπουργέ. Πέρυσι από αυτό το βήμα υποστήριξα πως βγαίνοντας από το μνημόνιο, αντί να ασχολούμαστε με αυτό, θα έπρεπε να δούμε πως θα λειτουργήσουμε αναπτυξιακά την μετά μνημόνιο εποχή, πως θα γίνουμε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Πιστός στη λογική αυτή, δεν θα ήθελα να αναλωθούμε στο χθες αλλά στην επόμενη μέρα που ήδη είναι εδώ. Ο ΣΕΤΕ, έδειξε και δείχνει τον δρόμο της αλλαγής, πρωτοστάτησε μεταξύ των υγιών δυνάμεων του τόπου, βοήθησε αποφασιστικά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας μας και της οικονομίας της. Συνειδητοποιήσαμε νωρίς, ότι ο ελληνικός τουρισμός καλούνταν να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Νιώσαμε ότι ήταν η ώρα να γίνει το όραμα των ιδρυτικών μελών του ΣΕΤΕ, πράξη. Να γίνει η Ελλάδα ένας από τους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως. Να παράγει άμεσα και έμμεσα το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Να δημιουργεί κάθε χρόνο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι ώρα να περιαυτολογήσουμε. Άλλωστε τα αποτελέσματα είναι ορατά και σαφώς μετρήσιμα. Είναι η κρίσιμη ώρα, να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα. Να κοιτάξουμε εμπρός, να κρατήσουμε τα μανίκια μας σηκωμένα και να δουλέψουμε με όραμα, προσηλωμένοι στους στόχους μας, χωρίς πολλά λόγια, χωρίς γκρίνια και αδιέξοδη πολιτικολογία. Ας αφήσουμε τους άλλους να μιλούν για εμάς. Ας αφήσουμε την κυρία Μέρκελ να μιλά για τις δυνατότητες που πλέον έχει η Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού και της γεωργίας. Ας αφήσουμε τον κύριο Σόιμπλε να μιλά για την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του. Ας αφήσουμε τα διεθνή ΜΜΕ και τους έγκυρους αναλυτές να μιλούν για το ολικό τουριστικό come back της Ελλάδας, για το success story! Να είστε σίγουρος κύριε Πρωθυπουργέ ότι μπορούμε, έχουμε δυνάμεις, έχουμε γνώσεις, έχουμε σχέδιο. Θα συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία, χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς να επαναπαυτούμε. Κυρίες και Κύριοι, ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Μία λέξη που κυριαρχεί στην σκέψη όλων μας. Δεν είναι ακόμη ορατή, οι βάσεις όμως έχουν ήδη τεθεί. Η Ελληνική οικονομία είναι σήμερα σαφέστατα πιο ανταγωνιστική. Το τραπεζικό σύστημα έχει αναδιαταχθεί. Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει καλύψει σημαντική διαδρομή. Ένας μεγάλος όγκος μεταρρυθμίσεων έχει υλοποιηθεί. Η Υπουργός Τουρισμού ανέπτυξε προηγουμένως όλα αυτά που έχουν ήδη γίνει. Θα ήταν άδικο να μην αναφερθώ στην πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα αποτελεσματικότητα, εργατικότητα και επιμονή της Κυβέρνησης συνεργασίας, αυτό τον καιρό. Επιτελεί ένα πολύ δύσκολο έργο κάτω από ακραίες συνθήκες και πιέσεις. Και βέβαια θα ήταν ακόμη πιο άδικο να μην αναφερθώ στην εξαιρετική συνεργασία μας με την Υπουργό Τουρισμού, τους συναρμόδιους Υπουργούς, που τους βλέπω όλους εδώ και προπαντός με εσάς κ. Πρωθυπουργέ. Η συνεργασία αυτή συνετέλεσε τα μέγιστα στα αποτελέσματα που βλέπουμε και ελπίζω να συνεχισθεί τώρα που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Τώρα την ώρα της ανάπτυξης. Αυτήν την κρίσιμη ώρα, σε αυτήν την κρίσιμη προσπάθεια ο τουρισμός θα είναι και πάλι μπροστάρης. Σας έχουμε παραδώσει ένα καλά δουλεμένο αναπτυξιακό σχέδιο, τον Οδικό Χάρτη 2021 για τον ελληνικό τουρισμό. Περιγράφει με λεπτομέρεια τα είδη τουρισμού που πρέπει να αναπτυχθούν, τις αγορές στόχους και τα συγκεκριμένα κοινά, τους τρόπους προσέλκυσης τους, τις αναγκαίες πολιτικές, τις επενδύσεις, τις υποστηρικτικές υποδομές, αναλυμένες και χωροταξικά κατανεμημένες. Στοχεύει με ορίζοντα το 2021 τα 24 εκατ. αφίξεις, τα 19 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα, δηλαδή 9 μονάδες επιπλέον στο σημερινό ΑΕΠ της χώρας και τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Το θέσαμε στην διάθεσή σας, περιμένουμε τις αποφάσεις σας για να το εφαρμόσουμε μαζί. Η επιτυχής υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου απαιτεί την εφαρμογή σειράς οριζόντιων αλλά και εξειδικευμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Αναφέρω κάποια επιγραμματικά: Αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα ο οποίος θα διευκολύνει τον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Χαμηλότερη και ορθολογικότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων και δημιουργία σταθερού φορολογικού πλαισίου που δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον 5 χρόνια. Ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, χωροταξικό σχέδιο, πλήρη χαρτογράφηση και στρατηγική ανάπτυξης και προστασίας σε σχέση με τον αιγιαλό. Στρατηγική αναβάθμισης του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων και οικισμών, ξεκινώντας από την Αθήνα. Περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ σε όλο το εξαγόμενο τουριστικό πακέτο και την ακτοπλοΐα αλλά και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επείγουσα αποκατάσταση της ρευστότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις. Συμπλήρωση του επενδυτικού νόμου ώστε να συμπεριλαμβάνει τον ναυτικό και ιατρικό τουρισμό και την πρόβλεψη αποκλειστικά για τουριστικές επενδύσεις ποσού 3,5 δις Ευρώ ως το 2021 από το νέο ΕΣΠΑ. Τα ποσοστά επιδότησης, δεν μπορεί να είναι μικρότερα του 20%-30%, ενώ πρέπει να ενταχθούν και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση του τουριστικού τους προϊόντος. Ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση διεθνή πρότυπα. Μαθητεία ποιότητας, που θα δημιουργεί ευκαιρίες εμπειριών και απασχόλησης στους νέους συμπολίτες μας. Πρέπει να αναπτύξουμε την «τουριστική συνείδηση» επενδύοντας ιδιαίτερα στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και διαδικτυακών εργαλείων. Περαιτέρω διευκολύνσεις στη χορήγηση πολλαπλής βίζας Σένγκεν και ηλεκτρονική χορήγηση βίζας. Επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων και λιμένων της χώρας, με παράλληλη προστασία ανταγωνιστικού επιπέδου χρεώσεων, που θα αυξάνονται εύλογα και μόνο μετά τις βελτιώσεις. Αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στο πολύ καλό κατά τα άλλα αεροδρόμιο της Αθήνας με επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης. Έναρξη δημιουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι με αναβάθμιση του υφισταμένου, στο Ηράκλειο, ώστε να καλυφθεί η μεταβατική περίοδος. Ολοκλήρωση των υποχρεωτικών προτύπων αστεριών και κλειδιών από το Υπουργείο Τουρισμού και πιστοποίηση όλων των καταλυμάτων. Δημιουργία σύγχρονων προαιρετικών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών σε δεξιότητες και υπηρεσίες και ευρεία εφαρμογή τους, με την συνεργασία των κοινωνικών εταίρων ΣΕΤΕ – ΓΣΕΕ. Κυρίες και Κύριοι, Στον ΣΕΤΕ ως σύγχρονοι κοινωνικοί εταίροι, βλέπουμε τον ρόλο μας από μία νέα, διαφορετική σκοπιά. Δεν αναλωνόμαστε απλά σε γκρίνια και κριτική, αλλά σχεδιάζουμε, υποστηρίζουμε, πιέζουμε και κινητοποιούμε το κράτος, ενώ παράλληλα δημιουργούμε και τα δικά μας υποστηρικτικά εργαλεία. Τα εργαλεία αυτά, οι βασικοί βραχίονες, με τους οποίους θα αγκαλιάσουμε τον τομέα του τουρισμού και θα στηρίξουμε την ανάπτυξη, είναι η Marketing Greece και το ΙΝΣΕΤΕ. Η Marketing Greece δραστηριοποιείται με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του ΣΕΤΕ σε επίπεδο εμπορικής στρατηγικής και προώθησης. Η εταιρεία έχει βγάλει στον αέρα το portal discovergreece.com και μάλιστα σε πέντε γλώσσες, που είναι μία αξιοσημείωτη πρωτοπορία. Ένα εξαιρετικής ποιότητας εργαλείο που δίνει την δυνατότητα σε κάθε μικρή τουριστική επιχείρηση, σε κάθε άκρη της χώρας να προβάλλεται και να διαθέτει το προϊόν της στα πέρατα του κόσμου. Ένα εργαλείο που θα συμβάλλει στη άμβλυνση της εποχικότητας και την προβολή, όχι μόνο της γνωστής αλλά και της άγνωστης αλλά, εξίσου, υπέροχης πλευράς του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Φιλοδοξούμε ότι η Marketing Greece θα αναγνωριστεί ως το καλύτερο ιδιωτικό - υποστηρικτικό εργαλείο που θα μπορούσε να έχει το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ για την υλοποίηση της ενιαίας εθνικής τουριστικής στρατηγικής. Το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) είναι ο θεμέλιος λίθος για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΣΕΤΕ σε επίπεδο επιχειρηματολογίας, επιχειρησιακού σχεδιασμού, εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στόχος μας είναι να ισχυροποιήσουμε τον σύνδεσμο ακόμα περισσότερο όσον αφορά στις έρευνες, στις μελέτες και στα στοιχεία που αναλύει και παρουσιάζει, καθώς και στα πρότυπα, στις προδιαγραφές ποιότητας, στις δεξιότητες, στην εκπαίδευση και στην τεχνογνωσία του τομέα. Το ΙΝΣΕΤΕ σχεδιάζει τη στιγμή αυτή το SETE Intelligence το οποίο θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο του ελληνικού τουρισμού και πηγή άντλησης πληροφόρησης όχι μόνο στα μέλη μας, αλλά και στις τράπεζες και τους επενδυτές. Κυρίες και Κύριοι, Είναι ξεκάθαρο πως στα επόμενα χρόνια ο ΣΕΤΕ θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Εκφράζουμε τις ελπίδες και τα όνειρα δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Η κοινή γνώμη, μας αναγνωρίζει ως το όχημα το οποίο προσφέρει σταθερότητα και προοπτική. Η ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, μας βλέπουν ως ισότιμο συνομιλητή στην προσπάθεια που κάνουν για την ανάκαμψη. Εμείς συναισθανόμαστε πλήρως αυτήν την ευθύνη και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας και να τους ξεπεράσουμε. Προδιαγράφουμε το μέλλον του ελληνικού τουρισμού πιο σταθερά παρά ποτέ. Χαράζουμε τη στρατηγική της προσφοράς και της ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στηρίζουμε δυναμικά το υπουργείο Τουρισμού και επενδύουμε στη μέρα που έφθασε, στην ημέρα της εξωστρεφούς ανάπτυξης. Σταθερά αυτά τα χρόνια, θέταμε στόχους για τον τουρισμό μας και τους επιτύχαμε όλους. Το 2013 είχαμε θέσει στόχο 17 εκατ. διεθνών αφίξεων και 11,5 δισ. Ευρώ άμεσων εσόδων και επιτύχαμε ρεκόρ 17,9 εκατ. διεθνών αφίξεων και 12,2 δισ. εσόδων. Για το 2014 ο ΣΕΤΕ έχει ήδη θέσει το στόχο στα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και στα 13 δισ. Ευρώ εσόδων. Πιστεύω θα καταφέρουμε να τον επιτύχουμε. Ακόμη και να τον ξεπεράσουμε. Μαζί με τη ναυτιλία, την βιομηχανία, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή και τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, θα οδηγήσουμε τη χώρα μας στη θέση που της αξίζει. Κύριε Πρωθυπουργέ, Λάβετε τη σκυτάλη της ανάπτυξης, για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, μιας αναγεννημένης πατρίδας που με ορίζοντα το 2021, θα εξασφαλίζει ευκαιρίες εργασίας και ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους κατοίκους της και ιδιαίτερα για την νέα γενιά. Για μια σύγχρονη, ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη, όπου όλοι οι πολίτες του κόσμου θα ήθελαν να ζουν είτε μόνιμα, είτε προσωρινά. Για μια Ελλάδα ευχάριστη και ελκυστική για τους μόνιμους κατοίκους της, άρα και για τους επισκέπτες της. Να είστε βέβαιος ότι θα είμαστε δίπλα σας. 
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου