Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Πολλά και σημαντικά θέματα "άνοιξε" ο Ανδρέας Ανδρεάδης...


...στο περιθώριο της υπογραφής συμφώνου συνεργασίας με το ΚΕΠΕ 

- Σοβαρό πρόβλημα με τον επενδυτικό νόμο και το ΕΣΠΑ λόγω της κοινοτικής οδηγίας 651 
- Στο 1,1 εκ. οι αφίξεις από Ρωσία, αλλά και φόβοι... 
- 19 εκ. οι αφίξεις και ίσως και κάτι παραπάνω... 
- Εδώ η κοινοτική οδηγία 
- Προσοχή στο 2015, το τοπίο είναι "θολό" και δεν θα είναι "περίπατος" !!! 
- Σε σωστή κατεύθυνση οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων


Πολλά και σοβαρά θέματα ανέδειξε στο περιθώριο της υπογραφής συμφώνου συνεργασίας ΣΕΤΕ - ΚΕΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ  Ανδρέας Ανδρεάδης.
Σταχυολογούμε:
1. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τρέχουσα περίοδο και την επίτευξη του στόχου των 19 εκ. αφίξεων, με ενδεχόμενο για ακόμη υψηλότερο νούμερο
2. Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία θα εξελιχθούν εξαιρετικά με 2,7 , 2,2 και 1,2 εκ. τουρίστες, ενώ η Ρωσία θα κινηθεί στο 1,1 με 1,2 εκ. τουρίστες, από 1,35 το 2013.
3. Μείζον πρόβλημα προκύπτει με τις επιπτώσεις που θα έχει ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαικής Επιτροπής 651, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Ιουνίου και ο οποίος αναθεωρεί επί τα χείρω το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων και κινήτρων στους περισσότερους τομείς της οικονομίας των χωρών-μελών, με μεγάλες επιπτώσεις στην ενίσχυση επενδύσεων στον ελληνικό τουρισμό.
4. Ζήτησε συνταγματική προστασία των επενδύσεων.
5. Τέλος για το 2015 έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της άσχημης περιρρέουσας ατμόσφαιρας στην περιοχή, αλλά και του κινδύνου πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αποκαλύπτοντας το πρόβλημα με την κοινοτική οδηγία 651, η οποία ουσιαστικά με τους περιορισμούς που θέτει «απαγορεύει» την ενίσχυση επενδύσεων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χωρίς κίνητρα, στο σημερινό περιβάλλον χρηματικής ασφυξίας των επιχειρήσεων, και με το πολύ υψηλό κόστος χρήματος στην Ελλάδα, πολύ δύσκολα θα υλοποιηθούν επενδύσεις στον τουρισμό, τόσο νέες όσο και για τον εκσυγχρονισμό υφισταμένων ξενοδοχείων. 
Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΕΤΕ προβλέπει 22-24 εκ. επισκέπτες και έσοδα στα 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2021. 
Ο στόχος των 19 εκατ. αφίξεων είχε προβλεφθεί για το 2018 και αν επιτευχθεί φέτος, όπως τόνισε ο κ.Ανδρεάδης, σημαίνει ότι «είμαστε τρία χρόνια πριν το σχεδιασμό μας». Αυτή η σημαντική αύξηση στην έλευση τουριστών απαιτεί την επίσπευση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί και να ενισχυθεί η τουριστική ανάπτυξη. Μεταξύ των παρεμβάσεων, είναι η δημιουργία 150.000 νέων κλινών σε 5άστερα και 4άστερα ξενοδοχεία και ο εκσυγχρονισμός 100.000 κλινών πάλι στις κατηγορίες αυτές. 
Χωρίς καμιάς μορφής κίνητρα, ωστόσο, ούτε επενδυτικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα κινηθούν ούτε θα υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον επενδυτικό νόμο, είπε χαρακτηριστικά. 
Υπενθύμισε δε ότι η Τουρκία, έχοντας στόχο τα 50 εκατομμύρια τουρίστες το 2023, θα προσθέσει τουλάχιστον 300.000 με 400.000 νέες κλίνες πολυτελείας. 
Για το θέμα αυτό ο ΣΕΤΕ έχει ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς Δένδια, Κεφαλογιάννη και Μηταράκη και περιμένει και παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην κατεύθυνση της εξασφάλισης εξαίρεσης της Ελλάδας από την εφαρμογή της οδηγίας αυτής. 
Παράλληλα ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος ανέθεσε σε έγκυρους νομικούς και συνταγματολόγους να τεκμηριώσουν την ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης των επενδύσεων, ενώ ζήτησε για τουλάχιστον μια 10ετία να μην αλλάζουν τα φορολογικά, πολεοδομικά, χωροταξικά, κ.ο.κ. ισχύοντα που επηρεάζουν καθοριστικά το επενδυτικό κλίμα. Στόχος είναι μια τέτοιου είδους πρόβλεψη να μπει στο νέο Σύνταγμα της χώρας, καθώς επίκειται αναθεώρησή του. 
Για το 2015 ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, που δημιουργούν αστάθεια και για το υπόλοιπο της χρονιάς αλλά κυρίως για την περίοδο του 2015. 
«Ο σχεδιασμός για το 2015 απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή στις κινήσεις που θα κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι η ιδιαίτερα θετική χρονιά που έχει φέτος η Ελλάδα είναι «ένα επίτευγμα, καθώς η χώρα μας φαντάζει ως μία όαση ασφαλείας μέσα σε ένα τόξο που φλέγεται». 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η αναστάτωση και οι αναταραχές που παρακολουθούμε σήμερα σε μέτωπα όπως αυτό της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Γάζας, αναμφίβολα έχουν πολιτικές, οικονομικές και άλλες επιπτώσεις, την πλήρη έκταση των οποίων δεν έχουμε δει ακόμα.

Παρέμβαση για τα αεροδρόμια

Παράλληλα, με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις, ο ΣΕΤΕ διαπιστώνει ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για τα κύρια περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Πιο συγκεκριμένα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη διασφάλιση από το ΤΑΙΠΕΔ ότι οι χρεώσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια δεν θα αυξηθούν, πέρα από τα σημερινά επίπεδα, μετά την παραχώρηση, παρά μόνο όταν υλοποιηθεί πλήρως σειρά επενδύσεων από τον ανάδοχο κατά τα πρώτα χρόνια διαχείρισης.
Αυτό σημαίνει πως οι επιβάτες και οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν υψηλότερο αντίτιμο πριν βιώσουν αισθητά βελτιωμένες υπηρεσίες.
Ιδιαίτερα θετικό είναι επίσης το γεγονός πως ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων επενδύσεων και αναβαθμίσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, οι συνολικές χρεώσεις των επιβατών και των αεροπορικών εταιρειών δεν θα ξεπερνούν τα 20 Ευρώ ανά επιβάτη.
Τα δύο παραπάνω σημεία είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού της Ελλάδας. Είναι θετικό ότι τόσο το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της ανταγωνιστικότητας στο επίπεδο των χρεώσεων των αεροδρομίων, με την παράλληλη ανάπτυξη της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, προς όφελος της οικονομίας της χώρας και των τοπικών κοινωνιών. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προγραμματίζει να επιταχύνει το θέμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Πεποίθηση του ΣΕΤΕ παραμένει ότι τόσο η Κυβέρνηση, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα των τελών του, στην κατεύθυνση που άλλωστε έχουν αποφασίσει και για τα μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια, επιμηκύνοντας αντίστοιχα τον χρονικό ορίζοντα της σύμβασης.
Για τον ΣΕΤΕ, η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των τελών του μητροπολιτικού αεροδρομίου της χώρας -το οποίο ήδη προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία στους επισκέπτες του και έχει ως υποδομή σημαντικά περιθώρια αύξησης της χωρητικότητάς του- παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα για την περαιτέρω εξέλιξη της δυναμικής του τουρισμού της πρωτεύουσας.

Συνεργασία ΣΕΤΕ - ΚΕΠΕ

Στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας προχώρησαν  ΣΕΤΕ και το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) με σκοπό την υλοποίηση ερευνών σχετικά με τη συμβολή του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία. 
Πιο αναλυτικά, ο ΣΕΤΕ θα αναθέσει στο ΚΕΠΕ έρευνες ειδικών θεμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος, την εκπόνηση αντίστοιχων επιστημονικών προτάσεων, καθώς και τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση δημόσιων πολιτικών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο ΣΕΤΕ με αξιόπιστα ερευνητικά κέντρα και συμβουλευτικές εταιρείες όπως το ΙΟΒΕ και η McKinsey & Company. Θα ενισχύσει δε, με πολύτιμα πρωτογενή δεδομένα, το συνολικό ερευνητικό έργου του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να παράγει απτά αποτελέσματα. 
Η συνεργασία ξεκινά άμεσα με την εκπόνηση μελέτης σχετικά με την εκτίμηση του εισοδήματος που προέρχεται από τον εισερχόμενο τουρισμό και παραμένει εντός της χώρας. Με δεδομένο το γεγονός ότι η αύξηση των εισερχόμενων τουριστών δημιουργεί άμεσα αλλά και έμμεσα έσοδα σε ένα πλήθος εγχώριων δραστηριοτήτων (πχ. σίτιση, πολιτιστικές δραστηριότητες, αγορές σε τουριστικά και εμπορικά καταστήματα κ.α.), στόχος της συγκεκριμένης μελέτης θα είναι να αποτυπωθεί το ποσοστό των εισερχόμενων εσόδων που παραμένει στη χώρα μας, σε σχέση με αυτό που επανεξάγεται. Η έρευνα θα καταγράψει πρωτογενή δεδομένα σχετικά με τις αφίξεις, τις διανυκτερεύσεις και τις τουριστικές εισπράξεις, το προφίλ των τουριστών, το ποσοστό κατανάλωσης τοπικών, εγχώριων και εισαγόμενων προϊόντων, καθώς και τα έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες, μουσεία, χώρους εστίασης κλπ. 
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης δήλωσε σχετικά: «Με δεδομένο το κενό που υπάρχει στην ολοκληρωμένη αποτίμηση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, θεωρούμε ότι η συνεργασία του ΣΕΤΕ με το ΚΕΠΕ, θα συμβάλλει στην αξιόπιστη καταγραφή και ανάλυση πρωτογενών δεδομένων τα οποία θα υποστηρίξουν τον επιχειρησιακό και αναπτυξιακό σχεδιασμό του τουριστικού τομέα. Η μελέτη δε, σχετικά με την εκτίμηση του επανεξαγόμενου εισοδήματος από τον εισερχόμενο τουρισμό, θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τη θέση του ελληνικού τουρισμού ως καταλύτη της ελληνικής οικονομίας». 
Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, κ. Νικόλαος Φίλιππας δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη συνεργασία που ξεκινάμε με τον ΣΕΤΕ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι θα αξιοποιήσουμε τη τεχνογνωσία και την συσσωρευμένη εμπειρία του ΚΕΠΕ για την παραγωγή επιστημονικά τεκμηριωμένων στοιχείων τα οποία θα δώσουν άμεσες απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν την κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελλάδας, εστιάζοντας ιδίως στο πεδίο της τουριστικής οικονομίας και της συμβολής του τουρισμού στην εθνική οικονομία».

1 σχόλιο:

  1. Θα ενδιαφερθεί επιτέλους έστω μία φορά ο κύριος Ανδρεάδης και για την ανακαίνηση, εκσυγχρονισμό και επέκταση των ενοικιζομένων διαμερισμάτων - δωματίων (μη κύριων τουριστικών καταλυμμάτων)? Εκτός και αν σημαίνει τουριστική αναβάθμιση δίπλα στα 5άστερα και 4άστερα ξενοδοχεία να έχουμε παράγκες!!! Ακούμε μόνο για 5άστερα και 4άστερα ξενοδοχεία, αλλά δεν μας λέει ότι οι τιμές πώλησης είναι 3άστερων και 2άστερων αντίστοιχα. Δεν εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ μόνον τους ξενοδόχους των 5άστερων και 4άστερων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή