Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Πλήρης επιβεβαίωσή μας, από 1η Νοεμβρίου οι αλλαγές στις τουριστικές μισθώσεις...



...ενώ στο μεταξύ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του τουριστικού κλάδου

- Επειδή μόνο εδώ διαβάζετε τις πραγματικές ειδήσεις
- Δικαιωθήκαμε που δεν βγήκαμε με κραυγές να παραστήσουμε τους Ηρακλείς του στέμματος
- Δείτε εδώ την ψηφισθείσα διάταξη 
- Καταργήθηκε η απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για ΕΟΤ, ενοικιαζόμενα και ατομικές επιχειρήσεις
- Δείτε όλες τις αλλαγές σε φόρους, φορολογία επαγγελματιών, απελευθέρωση επαγγελμάτων, κ.λπ. 

Θα μπορούσαμε απλά να αντιγράψουμε τη χθεσινή ανάρτηση, καθώς για μια ακόμη φορά επιβεβαιωθήκαμε πλήρως, όταν κάποιοι για πολλοστή φορά, ...έφερναν την καταστροφή.
Τελικά μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, "πέρασε" από τους θεσμούς   η παράταση της απελευθέρωσης των τουριστικών μισθώσεων για την 1η Νοεμβρίου.
Στο αρχικό κείμενο η απελευθέρωση των τουριστικών μισθώσεων, είχε άμεση ισχύ.
Στην τελική ρύθμιση που ψηφίστηκε ( Άρθρο 1, παράγραφος 4) αναφέρεται η κατάργηση του ορίου των 30 ημερών, με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1η Νοεμβρίου.
Το σημαντικό είναι, δεδομένου ότι η απελευθέρωση ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου όμως δεν υπάρχουν τόσο έντονα θέματα φοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας, ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει το διάστημα αυτό για να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή, ρυθμίσεων που θα διαχωρίζουν ξεκάθαρα την άσκηση τουριστικής δραστηριότητας (σήμα λειτουργίας, έναρξη επιτηδεύματος, καταβολή ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών, κλπ), από τις απλές αστικές μισθώσεις, που υπόκεινται μόνο σε φόρο εισοδήματος. 
Και βέβαια αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους επέμειναν στην διαπραγμάτευση, επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι είναι δυνατός νομοτεχνικά ο διαχωρισμός, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη νόμιμη τουριστική δραστηριότητα.
Στο ίδιο πλαίσιο, και όπως σας έχουμε αποκαλύψει πριν μερικούς μήνες, εντάσσεται και η λειτουργία διυπουργικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, Τουρισμού και Δημόσιας Τάξης για το θέμα των μισθώσεων της  airbnb, και η οποία θα λειτουργήσει εντατικά από τα τέλη Αυγούστου.
Είναι πιθανό τα δύο αυτά θέματα να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα.
Ο ΣΕΤΕ σε χθεσινή επιστολή του ζητούσε την τροποποίηση του ορίου από 30 σε 20 ημέρες, ώστε "να αποφευχθούν δυσμενείς συνέπειες για τον ελληνικό Τουρισμό".
Ας ελπίσουμε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και των συναρμοδίων υπουργείων, σε αγαστή συνεργασία με τους φορείς του Τουρισμού, θα βρουν τον τρόπο, ώστε να προστατευθεί ο ελληνικός τουρισμός και να καταπολεμηθούν η φοροδιαφυγή, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η μαύρη εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου